Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ONDER EMBARGO TOT WOENSDAG 23 FEBRUARI 2011 15.00 UUR.

Eerste steen bij Panorama Mesdag

DEN HAAG, 20 februari 2011

Het museum is bijzonder verheugd dat buurtgenoot en enthousiaste vriend van het panorama, mr L.J. Brinkhorst bereid is samen met zijn kleinzoon Claus-Casimir de eerste steen te leggen en zo renovatie en uitbreiding van Panorama Mesdag te markeren. Met deze feestelijke steenlegging wordt de doelstelling van het museum, het behoud van Mesdag's unieke kunstwerk voor de komende generaties, onderstreept 23 februari is de dag waarop H.W. Mesdag 180 jaar geleden geboren is en de bijeenkomst zal verder dan ook in stijl worden opgeluisterd met een kort maar bijzonder optreden.

Dankzij het daartoe verworven buurpand is het panorama in de gelegenheid in de komende tijd ruimte te realiseren voor meer uitgebreide publieksvoorzieningen - waaronder een museumcafé en een museumwinkel - en voor educatie en inhoudelijke verdieping van het fenomeen panorama. Bovendien kan door de uitbreiding beter voldaan worden aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden en krijgt het museum door de verbreding van de gevel meer uitstraling.

Dankzij steun van de Gemeente Den Haag, de Rijksoverheid, het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de BankGiro Loterij, het VSB Fonds, M. A. O. C. Gravin van Bylandt Stichting en vele grote en kleine bijdragen van instellingen, particulieren en bedrijven kon het museum vorig jaar van start gaan met de realisatie van het door het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos ontworpen plan.

Om het volledige plan uit te voeren is nu nog ruim 1,5 miljoen euro nodig. Als ook dat bedrag bijeengebracht wordt, hoopt het museum in 2012 de werkzaamheden afgerond te hebben. Tijdens alle werkzaamheden blijft het panorama geopend voor het publiek.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.



Ingezonden persbericht