Provincie Noord-Brabant

Persbericht

21 februari 2011

Prins Bernhard Cultuurfonds tot in de haarvaten van de samenleving

Aftrap Buurtcultuurfonds voor projecten dicht bij mensen

Goede ideeën die bijdragen aan ontmoeting, uitwisseling en verbinding. Daarvoor is het Buurtcultuurfonds opgericht, een nieuw initiatief van de provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC). Hiermee investeren zij mee in de 'Kunst van het Samen Leven', met cultuur als middel om Brabanders dichter bij elkaar te brengen. De aftrap wordt verricht op woensdag 23 februari om 15.00 uur in het provinciehuis in Den Bosch.

Voor deze investering in leefbaarheid in wijken en buurten is dit jaar 500.000 euro beschikbaar in drie etappes. Het fonds ondersteunt de projecten voor een deel, met een maximum van 30.000 euro. Bovendien is 125.000 euro beschikbaar voor grote projecten. De ervaring heeft geleerd dat met een dergelijk bedrag gemiddeld dertig projecten, groot en klein, kunnen worden ondersteund. Dat betekent dat de helft van de gemeenten in Brabant hier beter van wordt. Als voor mei een idee wordt ingediend, kan het deze zomer al gerealiseerd zijn. Bij het beoordelen van de aanvragen wordt ook gekeken naar een goede geografische spreiding.

Consistent Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt cultuur heel dicht bij mensen, tot in de haarvaten van de samenleving. Dwars door alle partijen en alle politiek kleuren heen, consistent en opbouwend als het gaat om cultuur dicht bij mensen. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema: "Dat doet het fonds al jaren, en 'Cultuur in de buurt' past prima in die lijn. Het stelt een buurt of wijk in staat een project te organiseren dat de samenleving verlevendigt en een duurzame bijdrage levert aan het culturele klimaat en de leefbaarheid."

2018Brabant Het PBC investeert 250.000 euro in het fonds, en de provincie eenzelfde bedrag. Het thema is 'De kunst van het samenleven', en dat is niet toevallig ook het thema van Brabantstad Culturele Hoofdstad (2018Brabant). Van Haaften: "Samenleven speelt zich ook nadrukkelijk af op microniveau, in buurten en wijken. Daarom zijn we blij dat ook 2018Brabant participeert. Deze zomer wordt de zomer van de cultuur in de buurt!"