CNV Vakmensen


"AWVN redeneert veel te simpel over vakantiedagen"

23 februari 2011
Werkgeversorganisatie AWVN heeft berekend dat werknemers op 31 december 2010 per persoon gemiddeld 18,5 vakantiedagen hebben opgespaard. Conclusie van de AWVN: werknemers krijgen te veel vakantie, het kan best wat minder. Maar die redenering is veel te simpel, vindt Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen.

AWVN heeft becijferd dat de vakantiestuwmeren opgeteld een bedrag vertegenwoordigen van 15 miljard euro. De werkgeversvereniging wil het onderwerp daarom bespreekbaar maken tijdens het cao-overleg, met als doel om het aantal vakantiedagen terug te draaien. Jongejan voelt daar echter niets voor. "De redenering dat snoeien in de vakantiedagen dus de oplossing is, is veel te simpel. Ik wil er liever over praten hoe we die dagen daadwerkelijk kunnen opnemen en verzilveren."

Grote getallen
Volgens Jongejan gebruikt de AWVN bewust grote getallen. "Dat maakt indruk. Maar dan ken ik er nog wel een. Tegenover die 18,5 vakantiedagen per persoon staan ook heel veel overuren. Die vertegenwoordigen bij elkaar opgeteld ook tientallen miljarden euro's. Maar laten we zo niet redeneren; deze boekhoudkundige benadering helpt ons namelijk niet verder. Laten we liever kijken hoe we de dagen de komende jaren op een verstandige manier kunnen opmaken."

Jongejan ziet niets in het idee om het aantal vakantiedagen terug te brengen. "Daar zou dan een hoger salaris tegenover moeten staan. Een keer raden wat er dan gebeurt: dan komt er een onderzoek waaruit blijkt dat de salarissen in Nederland harder stijgen dan in het buitenland."

Geef werknemers ruimte
Met de nieuwe vakantiewetgeving wil de overheid ervoor zorgen dat werknemers hun vakantiedagen binnen 2 jaar opnemen. Anders vervallen ze. Jongejan: "Dat is wel een heel goedkope actie om werkgevers te spekken. CNV Vakmensen vindt dat mensen vooral zelf met hun vakantiedagen moeten kunnen doen wat ze willen. De werkgever kan ze niet afpakken en de wetgever kan niet zomaar de uiterlijke houdbaarheidsdatum van vakantiedagen aanpassen. Mijn reactie is: geef mensen meer ruimte om hun vakantiedagen op te nemen, of om te sparen voor pensioen of voor levensloop of ander verlof. Werknemers willen graag werk en privé combineren. Dus zijn vakantiedagen uitstekende instrumenten om naast een drukke baan en een druk privéleven alles in evenwicht te houden. Dat is minstens 15 miljard euro waard!"
---