Dienstenbond CNV




23 februari 2011

Cao Wonen: nog lange weg te gaan

Deze week zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de woningdetailhandel van start gegaan. CNV Dienstenbond heeft de cao-voorstellen toegelicht richting de werkgevers. Werkgevers hebben aangegeven dat de situatie in de branche slecht is en dat de voorstellen in deze vorm niet te realiseren zijn.

Werkgevers
Werkgevers hebben aangegeven dat het slecht gaat binnen de branche. De omzet zou nog steeds onder grote druk staan. En er is maar beperkte ruimte om tot een cao te komen. Werkgevers hebben voorgesteld dat cao te verlengen met twee jaar, in het eerste jaar zou er dan twee maal een eenmalige loonsverhoging van 0.5% gegeven kunnen worden. In het tweede jaar een structurele van 1.25%.

Hoe staat CNV Dienstenbond in dit verhaal
CNV Dienstenbond erkent dat het niet de beste tijd is voor de woning branche. CNV Dienstenbond heeft in het verleden laten zien zijn verantwoordelijkheid te nemen als dat nodig is. De vorige cao is zonder loonsverhoging verlengd. Inmiddels zijn we weer enige tijd verder en zien wij dat de omzet ontwikkeling binnen de branche zich steeds meer stabiliseert. Hier komt nog bij de er de afgelopen jaren veel tijdelijke banen in de sector verdwenen zijn, hierdoor moet het werk met minder mensen gedaan worden terwijl de werkgevers minder loonkosten hebben. Nu akkoord gaan met de voorgestelde loonsverhoging door werknemers betekent dat de rekening veel te veel richting de werknemers geschoven wordt! Het gedane voorstel is naar onze mening dan ook onvoldoende.

Hoe nu verder?
Wij hebben met werkgevers afgesproken even te "bezinnen" op de nu ontstane situatie. In de eerste week van maart hebben wij een vervolgafspraak gemaakt.

Wat vindt u?
In dit stadium van de onderhandelingen is het voor CNV Dienstenbond erg belangrijk om uw mening te weten. Deelt u de mening van de werkgevers dat het nog steeds erg slecht gaat in de branche?? Laat het ons weten via e-mail: a.digiacomorusso@remove-this.cnvdibo.nl