Gemeente Berkelland

Persbericht
23 februari 2011

Gemeente Berkelland stapt over op bruinwitte verwijzingsbordjes voor toeristische objecten

Berkelland krijgt ook bruinwitte verwijzingsbordjes die de kortste route wijzen naar toeristische trekpleisters, campings en verblijfsaccommodaties. Het gaat dus niet om het maken van reclame, maar om het verwijzen van bezoekers. Hiermee wordt de toeristische uitstraling versterkt en de verkeersveiligheid vergroot.

Recreatieschap bezig met één systeem in de Achterhoek
In de hele Achterhoek komt een uniform systeem van toeristische objectbewegwijzering. Het systeem bestaat uit zogenaamde bruinkleurige strokenborden, waarop de namen van toeristische objecten met een pictogram staan vermeld. Omdat deze kleuren binnen heel Europa zo worden gebruikt, verhoogt dit kleurenschema de herkenbaarheid. Het recreatieschap Achterhoek en Liemers trekt dit regionale project.

Uitvoering
Voor de toeristische bewegwijzering is provinciale en Europese subsidie verkregen. Dat betekent dat de borden betaald worden met deze subsidie en dat eventuele onderhoudskosten voor rekening van de eigenaar van het toeristisch object komen. Volgens de huidige planning worden de borden in 2011 geplaatst. Ondernemers die eventueel na afloop van het invoeringstraject mee willen doen met de bruinwitte borden en voldoen aan de richtlijnen, moeten de investeringskosten en het onderhoud voor eigen rekening nemen.

Doet u mee?
Ondernemers in de toeristische sector zijn al eerder geïnformeerd over deze invoering van uniforme bewegwijzering tijdens een bijeenkomst in 2010. Het Recreatieschap heeft een brief gestuurd aan alle toeristische voorzieningen die in aanmerking komen en heeft informatie gegeven over de uitgangspunten. Niet iedereen heeft hierop gereageerd. Hebt u nog niet gereageerd, maar wilt u toch meedoen? Of heeft u geen brief ontvangen, maar denkt u dat u in aanmerking komt? Neemt u dan zo snel mogelijk (uiterlijk 4 maart) contact op met het Recreatieschap Achterhoek en Liemers, telefoonnummer 0314 -381745, of mail met: j.tenhave@recreatieschap.nl.

Vereenvoudigen bewegwijzering
De gemeente wil de bewegwijzering vereenvoudigen. Dit geldt ook voor de eigen bewegwijzering in de kernen. In Borculo en Ruurlo vervangen we daarom de gele verwijzingsbordjes voor sportvoorzieningen, dorpshuizen, bibliotheken ed. door blauwwitte bordjes met zwarte letters. Bedrijven op bedrijventerreinen krijgen een eigen bewegwijzeringssysteem. Andere typen borden halen we op den duur weg.
De nieuwe blauwwitte verwijzingsborden worden in 2011 en 2012 geplaatst en vervangen. Instellingen en bedrijven ontvangen hierover nog nadere informatie.