Persberichten

Jurgen Smit pakt weer uit tijdens TuinIdee Publicatiedatum: 03-02-2011

Ook deze editie van de beurs TuinIdee, 24 tot en met 27 februari in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch, is hovenier, columnist en auteur Jurgen Smit weer gastheer van zijn voorbeeldtuinen. De voormalig tv-presentator heeft zin om voor de zevende keer alweer op TuinIdee te staan. "Ik sta altijd met veel plezier op TuinIdee. Het is vier dagen hard werken, maar de vele vragen en geïnteresseerde bezoekers maken het voor mij altijd een feest. Het is dan ook de leukste en mooiste evenement om ideeën op te doen voor de tuin. Dit jaar ga ik veel vertellen over snoeien, pot- en plantcombinaties en stekken. Vooral het laatste is interessant in deze tijden van economische teruggang."

Dit jaar pakt Jurgen Smit uit met een podiumtuin met een echte tuinsfeer. Daarnaast neemt hij twee collega's mee die alles vertellen over bestraten en tuinverlichting. Smit: "Mijn presentatie dit jaar is drieledig. Voorgaande edities bestond mijn verhaal vooral uit tips voor snoeien. Dit jaar besteed ik 50% van mijn aandacht hieraan. Een belangrijk deel van de overige 50% besteed ik aan pot- en plantcombinaties en stekken. Bij pot- en plantcombinaties moet gedacht worden aan potterie en geef ik tips voor de beste combinaties van blad en groen. Stekken is een tevens een belangrijk onderdeel. Uit onderzoek onder de bezoekers van de vorige editie van TuinIdee bleek dat mensen graag willen weten hoe je zelf een plant kan laten groeien."

Praktische tip
Desgevraagd wil Jurgen Smit graag tips geven over hoe je het beste kan stekken. "Het begin is het belangrijkste. Neem een stukje hout van het gewas dat je graag wil stekken. Deze moet je licht schuin afknippen. Het stekje moet daarna in stekpoeder worden gedoopt. Dit poeder lijkt veel op basterdsuiker. Het ondergedompelde stekje moet daarna in speciale zaai- en stekgrond worden geplaatst. De pot met het stekje moet in een warme en luchtvochtige ruimte worden geplaatst, het liefst bij het raam. Nieuwe twijgjes die groeien moeten worden teruggeknipt. Op deze manier gaat alle energie naar het groeiproces. Bij de verdere ontwikkeling is het belangrijk het plantje compact te houden. Binnen een korte periode ontwikkel je zo voor niks een prachtige plant."

Praktische informatie TuinIdee
De beurs TuinIdee, 24 tot en met 27 januari in Brabanthallen 's-Hertogenbosch, biedt de oplossing en vormt het toneel voor alles wat met tuinieren te maken heeft. Nieuw deze editie zijn KookIdee en BalkonIdee. Het eerste paviljoen richt zich op buitenkoken en op het tweede paviljoen is te zien hoe een balkon een mooie tuinuitstraling kan krijgen. Jurgen Smit, Plantendokter Joop en sterrenchef Barend Kramer zijn aanwezig om praktische tips te geven. Op het speciale TIPplein zijn dagelijks interessante lezingen, presentaties en demonstraties bij te wonen.

-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,