Persberichten

Finale Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg op TuinIdee

Publicatiedatum: 18-02-2011

De finale van de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg vindt plaats tijdens de beurs TuinIdee, 24 tot en met 27 februari 2011 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch standnummer B156. Van de achttien deelnemende teams zijn vier teams overgebleven na de regionale kampioenschappen. De teams, bestaande uit leerling hoveniers, gaan als finaleopdracht een tuin met het thema 'de levende tuin' aanleggen. Jurgen Smit, tv-hovenier, vertelt tijdens de wedstrijd aan het aanwezige publiek hoe de tuinen worden aangelegd en welk vakmanschap hierbij komt kijken.

'De levende tuin' van 4 bij 6 meter moet voldoen aan een aantal richtlijnen. Zo spelen duurzame beplanting en herbruikbaarheid van materialen een belangrijke rol. De opdracht bestaat uit het aanleggen van een tuin met een verhoogd en een lager deel. Er moet gebruik worden gemaakt van gemengde beplanting zoals vaste planten, groenblijvers en grassen.

Beoordelingscriteria
De leerlingen moeten het ontwerp goed en netjes uitvoeren bínnen een bepaalde tijd. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau. De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied conform vooraf opgestelde objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 27 februari.

De finalisten van de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg zijn:

- AOC Oost uit Almelo (Sjors Meuleman en Bastiaan Germeraad)
- Helicon Opleidingen uit Den Bosch (Stefan Kuijpers en Rob Dortmans)
- Helicon Opleidingen uit Nijmegen (Toby Jansen en Guus Jansen)
- Helicon Opleidingen uit Nijmegen (Charly Prijs en Stan Hendriks)

Branchevereniging VHG organiseert samen met Aequor de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg. Het Productschap Tuinbouw is co-sponsor.

Praktische informatie TuinIdee
De beurs TuinIdee, 24 tot en met 27 februari 2011 in Brabanthallen 's-Hertogenbosch, biedt de oplossing en vormt het toneel voor alles wat met tuinieren te maken heeft. Nieuw deze editie zijn KookIdee en BalkonIdee. Het eerste paviljoen richt zich op buitenkoken en op het tweede paviljoen is te zien hoe een balkon een mooie tuinuitstraling kan krijgen. Jurgen Smit, Plantendokter Joop en sterrenchef Barend Kramer zijn aanwezig om praktische tips te geven. Op het speciale TIPplein zijn dagelijks interessante lezingen, presentaties en demonstraties bij te wonen.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.