Kermis en circus zijn belangrijk voor het gemeentelijk cultuurbeleid

22/02/2011 09:25

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Kermis en circus zijn belangrijk voor het gemeentelijk cultuurbeleid

Congres op donderdag 24 februari in Utrecht

De meeste mensen beschouwen kermis en circus als goede vrienden die trouw bij ons langskomen, maar zo vanzelfsprekend is dit niet. Onwerkbare regels en nieuwe cultuurvormen die hun plaats opeisen, maken het de exploitanten soms moeilijk om stand te houden. Terwijl kermis en circus een samenbindende factor van belang zijn voor mensen uit alle mogelijke milieus, leeftijden en culturele achtergronden.

Om een goede samenwerking te verzekeren tussen gemeenten en kermis en circus is er op 24 februari een congres, georganiseerd door negen circus- en kermisorganisaties en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. In vier blokken zullen de pijlers voor een optimaal beleid worden neergezet in de vorm van vier stellingen:


1. Kermis en circus zijn een waardevolle toevoeging voor het gemeentelijk cultuurbeleid


2. Kermis en circus zijn voor onze gemeente van groot cultureel belang


3. Gemeenten zijn gebaat bij goede buitenlandse voorbeelden van samenwerking tussen gemeenten en kermis en circus


4. Kermis en circus moeten betrokken worden bij het opstellen van het gemeentelijk kermis- en circusbeleid.

Tot de sprekers behoren Erik Ziengs, Tweede Kamerlid voor de VVD; Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk; Arie Oudenes, directeur van de European Circus Association; Nicole Vermolen, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders BOVAK, Alex Sijm, directeur van Circus Sijm en Ineke Strouken directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie zal het congres openen.

Voor dit congres, in het Spoorwegmuseum in Utrecht, is uiteraard iedereen uitgenodigd die op een of andere manier te maken heeft met kermis, circus of het gemeentelijk cultuurbeleid.

De deelnemers krijgen bij iedere stelling de gelegenheid om met de inleiders in discussie te gaan onder leiding van Frénk van der Linden, die het congres zal voorzitten.

De organisatoren zijn: de Stichting Circuscultuur, de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen, de European Circus Aassociation, de Club van Circusvrienden Nederland, de Nationale Bond voor Kermisbedrijfshouders en de Nederlandse Kermisbon met medewerking van de Rijdende School, de Vereniging Gemeentelijke Kermisbeheerders en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.






Noot voor de redactie:

NOTITIE VOOR DE PERS (