Gemeente Bergen op Zoom


Ontwerpaanpak voor intergemeentelijke sociale dienst

Het college heeft besloten in te stemmen met een ontwerpaanpak om per 1 januari 2012 te komen tot een intergemeentelijke sociale dienst voor de Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

Gelijktijdig zijn aan deze ontwerpaanpak randvoorwaarden gesteld, die als uitgangspunten dienen voor een op te stellen businesscase.

Binnen deze businesscase worden de organisatorische en financiële consequenties (een kosten- en batenanalyse) voor

elk van de deelnemende gemeenten in beeld gebracht om op basis hiervan tot uiteindelijke besluitvorming te komen.

Het streven is nog voor de zomervakantie een raadsvoorstel ter finale besluitvorming aan de gemeenteraden voor te leggen.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:
de keuze voor een gemeenschappelijke regeling waarbij de uitvoeringstaken worden overgeheveld naar de gemeenschappelijke regeling en feitelijk worden uitgevoerd door een zogenaamde centrumgemeente, in dit geval Bergen op Zoom; de samenwerking moet binnen drie jaar financieel voordeel opleveren;
streven naar minder formatieplaatsen voor de nieuwe organisatie dan die van de huidige drie aparte onderdelen tezamen, te realiseren middels een strategische personeelsplanning; het gezamenlijk ontwikkelen van beleid en verordeningen, waarbij de colleges / gemeenteraden van de deelnemende gemeenten het beleid c.q. de verordeningen zelf blijven vaststellen; ieder van de deelnemende gemeenten blijft verantwoordelijk voor aan haar door het rijk verstrekte budgetten (Participatiebudget voor re-integratie en Wet buig voor uitkeringen).