Rijksoverheid

Belastingdienst rekent af met Limburgse wiettelers

Nieuwsbericht | 24-02-2011

De Belastingdienst heeft in 2010 voor 4,5 miljoen euro aan navorderingsaanslagen en boetes opgelegd aan wiettelers in Limburg.

Door een goede samenwerking tussen Openbaar Ministerie, politie en fiscus, kunnen wiettelers naast strafrechtelijke vervolging en het ontnemen van criminele winsten, rekenen op een aanslag van de Belastingdienst. Omdat er geen aangifte is gedaan over de criminele inkomsten wordt in veel gevallen ook een boete opgelegd.

In totaal werden 80 aanslagen opgelegd bij eigenaren van hennepkwekerijen die door de politie zijn opgerold. Enkele eigenaren moesten meer dan 200.000 euro betalen. De aanslagen hebben ook gevolgen voor de eventueel ontvangen kinderopvang-, zorg- en huurtoeslag. Doordat het inkomen van wiettelers door de illegale verdiensten veel hoger was dan werd opgegeven moeten zij ontvangen toeslagen terugbetalen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën is blij dat de Belastingdienst haar steentje kan bijdragen in de strijd tegen illegale hennepteelt: `Door ze te raken in de portemonnee tref je deze criminelen het hardst.'