Ministerie van Defensie

Duikers oefenen havenbewaking op het IJ (video)

24 februari 2011, 14.46 uur

Duikers onderzoeken de bodem van de Rotterdamse Rijnhaven tijdens een oefening havenbewaking in 2009. (Foto: ministerie van Defensie) De Duik- en Demonteergroep oefent sinds afgelopen zondag op het IJ in Amsterdam tal van realistische scenario's op het gebied van havenbewaking. Sinds 1 januari levert de Koninklijke Marine 2 duikpelotons voor het bewaken van deze voor Nederland vitale locaties.

Bij een verhoogde terroristische dreiging kan de marine binnen 48 uur 2 pelotons leveren van elk 32 duikers, zodat 2 afzonderlijke havens gelijktijdig bewaakt kunnen worden. Het duikpeloton kan objecten beschermen die zijn aangemerkt als potentieel doelwit, zoals een schip of een stuk haven. Van een preventief explosievenonderzoek tot het onder water beveiligen van een object tegen inkomende dreigingen. Het zijn ook deze taken die deze week worden geoefend vanaf het speciaal uitgeruste duikvaartuig Nautilus.

Havenbewaking

* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 24 februari 2011 | wmv | 1:47 | 4.3 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 24 februari 2011 | mp4 | 1:47 | 7.2 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 24 februari 2011 | 3gp | 1:47 | 16.3 MB
* Uitgeschreven tekst

Zie het origineel

De Duik- en Demonteergroep oefent sinds afgelopen zondag op het IJ in Amsterdam tal van realistische scenario's op het gebied van havenbewaking. Sinds 1 januari levert de Koninklijke Marine 2 duikpelotons voor het bewaken van deze voor Nederland vitale locaties.

Realistisch

De DDG opereert van het speciaal uitgeruste duikvaartuig Nautilus, op de foto tijdens een havenbewakingsoefening in Rotterdam, 2009 (Foto: ministerie van Defensie)

In de realistische setting van de drukke vaarwegen rond Amsterdam wordt het duikpeloton geconfronteerd met uiteenlopende opdrachten, zoals het onderzoeken van de scheepshuid van het cruiseschip Marco Polo. Ook wordt het IJ afgezocht met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Deze onderwaterrobot is dankzij geavanceerde sonarapparatuur in staat zelfstandig en veel sneller dan duikers de bodem in kaart te brengen.

Civiel-militair

Defensie heeft zich de afgelopen jaren dankzij de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS) ontwikkeld tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Aan het rijtje gezamenlijke taken is sinds 1 januari 2011 de havenbewakingstaak toegevoegd. Tijdens de oefening vindt voortdurend afstemming plaats met het havenbedrijf en de veiligheidsregio Amsterdam.

Drugs

Een duiker van de DDG maakt zich klaar tijdens een oefening havenbewaking in Rotterdam, 2009. (Foto: ministerie van Defensie)

Steeds vaker ondersteunt de Duik- en Demonteergroep de civiele autoriteiten. Bijvoorbeeld met preventieve bommenonderzoeken bij nationale evenementen, zoals Koninginnedag, maar ook regelmatig door voor Justitie te zoeken duiken naar drugs, wapens of vermiste personen. Tevens staat 24 uur per dag een duikteam paraat voor ondersteuning bij water gerelateerde ongevallen.