Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Plan voor voorkomen wateroverlast Zijpe

Publicatiedatum : 24 februari 2011

Bloembollen

Wij hebben in overleg met diverse grondeigenaren en grondgebruikers in twee polders in Zijpe plannen gemaakt voor aanpassingen in de waterhuishouding in dit gebied. Deze aanpassingen zijn nodig om in de toekomst bij hevige regenval regenwater goed te kunnen opvangen. In plaats van grote waterbergingen zullen op initiatief van de agrariërs sloten worden verbreed.

Duurzaam

Met de oplossingen slaan de agrariërs in Zijpe, de gemeente Zijpe en het hoogheemraadschap drie vliegen in één klap. Er is minder landbouwgrond nodig om in te richten als waterberging bij hevige regenval; we houden rekening met de lange termijn klimaatontwikkelingen (periodes van droogte en hevige regenval) en het watersysteem functioneert optimaal omdat aan- en afvoer van water gegarandeerd is.

Maatwerk

Tijdens twee gebiedsbijeenkomsten 1 en 3 maart wordt aan direct betrokkenen toegelicht wat de voorlopige plannen zijn voor het gebied, wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd en op welke momenten zij kunnen meedenken over de plannen. Bij een aantal van deze aanpassingen, zullen eigenaren zelf ook werkzaamheden verrichten op hun grond. Aanvullende wensen en plannen van de eigenaren voor andere verbeteringen woden waar mogelijk ingepast. De werkzaamheden zullen naar verwachting in de zomer starten.

Wat gaat er gebeuren?

Het plan gaat over de waterhuishouding van de afdelingen A en B (pdf) en de afdelingen NM en R (pdf) (in de Zijpe- en Hazepolder). Hierin staan voorlopig de volgende maatregelen opgenomen:
* samenvoeging van de afdelingen A en B;

* samenvoeging van de afdelingen NM (noord en zuid) en R;
* wijziging van de waterpeilen en peilgebiedgrenzen in AB;
* wijziging van de waterpeilen en peilgebiedgrenzen in NMR en opheffen van een aantal onderbemalingen;

* de polders B en NM krijgen een nieuw gemaal;
* verbreding en verdieping van de toevoertochten naar de nieuwe gemalen;

* bij Burgerbrug wordt een hoogwatersloot en wandelpad aangelegd.