Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tweede Kamerlid Arie Slob over sponsorloop Walk4Water: "Lopen voor water heeft echt zin!"

ChristenUnie Tweede Kamerlid Arie Slob loopt dit jaar zelf weer mee met de sponsorloop van ZOA-Vluchtelingenzorg. Slob is net terug van een reis naar Ethiopië waar hij met eigen ogen heeft gezien dat lopen voor water echt zin heeft. Vluchtelingen in Oost-Ethiopië zijn geholpen met een watervoorziening die met het geld van Walk4Water is bekostigd. Het jaarlijkse sponsorloop-evenement wordt gehouden op zaterdag 19 maart op het Kootwijkerzand. ZOA wil hiermee aandacht vragen voor het wereldwijde gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De sponsorloop is tegelijkertijd het startschot van de collecteweek van ZOA die wordt gehouden van 20 t/m 26 maart 2011. Aanmelden voor Walk4Water kan via www.walk4water.nl.

In 2007 liep Slob voor het eerst mee met Walk4Water. Het geld ging toen naar Ethiopië. Daar was vanwege de grote droogte behoefte aan drinkwatervoorzieningen in vluchtelingenkampen in de oostelijk gelegen Somali-regio. Slob schrijft in zijn weblog over zijn reis: "Ik zie met mijn eigen ogen dat de door ZOA geïnstalleerde waterzuiveringsinstallaties en geleverde waterfilters goed functioneren. Een moeder vertelt dat haar acht kinderen minder ziek zijn vanwege het gezuiverde water. Geld dat is opgehaald met acties als Walk4Water wordt dus goed besteed!".

Myanmar
Dit jaar is de opbrengst van Walk4Water bestemd voor Myanmar, in Zuidoost Azië. ZOA wil in 33 dorpen in de provincies Shan en Magway aan 16.000 mensen toegang geven tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Op dit moment is het project in volle gang. De eerste waterputten zijn geslagen en de eerste latrines gebouwd, dit in samenwerking met de bevolking. Ook wordt er voorlichting gegeven op scholen over hygiëne. Dit werk hebben we kunnen bekostigen van de opbrengst met Walk4Water 2010. Om dit project goed af te kunnen ronden is de opbrengst van de sponsorloop ook dit jaar voor Myanmar.

Wandelen of hardlopen
Deelnemers van de sponsorloop kunnen verschillende afstanden wandelen (8 of 21 kilometer) of hardlopen (8 km) met een lege jerrycan. De laatste 5 km wordt afgelegd met een jerrycan met water. Op die manier ervaar je zelf hoe zwaar het is om kilometers te lopen met water, zoals veel vluchtelingen in Afrika en Azië dit dagelijks moeten doen. Doe mee en schrijf je vandaag nog in via www.walk4water.nl.