Raad van State


Persagenda

Persagenda
donderdag 24 februari 2011


10.00 uur

Zitting over het tracébesluit 'A28 Zwolle-Meppel' dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat heeft vastgesteld. Het besluit maakt het mogelijk de A28 tussen knooppunt Hattemerbroek en knooppunt Lankhorst in beide richtingen te verbreden van 2 x 2 rijstroken naar 2 x 3 rijstroken. Om de geluidshinder te beperken komen er acht nieuwe geluidsschermen. Daarnaast komt er op drie deeltrajecten geluidsdempend asfalt (tweelaags zoab). Het project A28 Zwolle-Meppel is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Volgens de minister dient het besluit meerdere doelen. Zo ontstaat er een betere doorstroming op A28, verbetert de verkeersveiligheid en is de regio beter bereikbaar. Ook worden Noord-Nederland en de rest van het wegennet beter met elkaar verbonden. De Streekvereniging De Marsen en een aantal inwoners van Staphorst en Zwolle komen tegen het tracébesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de minister uitgegaan van een te lage verkeersintensiteit op de A28, zodat ook de geluidsbelasting in het akoestisch onderzoek te laag is berekend. Ook zou het aantal ongevallen op de IJsselbrug toenemen, doordat daar de vluchtstroken vervallen. Verder vrezen de streekvereniging en de inwoners verslechtering van de luchtkwaliteit en bovendien visuele en lichthinder. (zaaknummer 200907396/1)


10.00 uur

Zitting over de bekostiging door de minister van Onderwijs van het Maimonides Lyceum aan de Noordbrabantstraat in Amsterdam. Hoewel de joodse middelbare school de laatste jaren minder leerlingen trekt, wil de minister de school in stand houden omdat die voorziet in een 'wezenlijk Nederlands cultuurhistorisch belang'. Wel heeft de minister regels opgesteld om de bekostiging van dit soort scholen transparanter te maken. Als gevolg van deze regels wordt de bekostiging van het Maimonides Lyceum in een periode van tien jaar verlaagd. De Stichting Joodse Scholengemeenschap die de school beheert is het hier niet mee eens en heeft een bezwaarschrift bij de minister ingediend. De Stichting vreest dat zij in afwachting van een beslissing van de minister dit jaar al onomkeerbare maatregelen moet nemen, zoals het ontslaan van medewerkers. Daarom verzoekt zij de Raad van State het besluit van de minister te schorsen. (zaaknummer 201101774/1)


10.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om schadevergoeding te geven aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De minister heeft eerder geweigerd vergunningen te geven voor het opvissen van kokkels in de Oosterschelde, omdat er in de jaren 2004, 2005, 2007 en 2008 sprake was van een voedseltekort voor met name de scholeksters die in het gebied foerageren. De Producentenorganisatie vindt onder meer dat de minister de voedselbehoefte van de vogels te hoog had ingeschat. Als gevolg daarvan konden zij alleen nog in zogenoemde piekjaren op kokkels vissen. Daarom had de minister hen in de jaren 2004, 2005, 2007 en 2008 vergunningen moeten geven. De Producentenorganisatie komt tegen de weigering door de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201003483/1, 201006337/1, 201006339/1 en
201006340/1)


10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Aalten van het bestemmingsplan 'Woonzorgcentrum Hoge Veld'. Het plan heeft betrekking op een nieuw woonzorgcentrum aan de Frankenstraat in Aalten. De Stichting Natuur en Milieu en een aantal omwonenden komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het woonzorgcentrum gebouwd mag worden op een speelveld, omdat dit het enige speelveld voor jongeren in de buurt is. Het speelveld wordt ook gebruikt door leerlingen van een basisschool. Verder zou het centrum niet passen in de omgeving, omdat het gebouw uit meer bouwlagen mag bestaan dan de omliggende bebouwing. Ook had het gemeentebestuur eerst moeten overleggen met bewoners en de school over de nieuwbouwplannen, aldus de stichting en de omwonenden. (zaaknummer 201003376/1)


10.45 uur

(Deze zaak is op 22 februari jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om een bouwvergunning te verlenen aan de bewoonster van een woonwagen aan het Isabellaland in Den Haag. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd een ontheffing van het bestemmingsplan te verlenen. De bewoonster wil graag een extra verdieping op haar woonwagen bouwen. Daarmee zou haar woonwagen 6,9 meter hoog worden. Het gemeentebestuur wil daar niet aan meewerken. Het vindt 4,5 meter hoog genoeg voor woonwagens in de stad. Bovendien zou zo'n hoge woonwagen niet passen in de omgeving en voor overlast zorgen. Het bestemmingsplan staat een hoogte van 6 meter toe. De rechtbank in Den Haag heeft in oktober 2010 een eerder beroep van de bewoonster gegrond verklaard. Naar haar oordeel heeft een woonwagen van 6,9 meter geen effect voor de omliggende standplaatsen. De rechtbank heeft bepaald dat het gemeentebestuur alsnog de bouwvergunning en de ontheffing moet verlenen. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn hoger beroep, verzoekt het de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen, zodat het voorlopig geen bouwvergunning en ontheffing hoeft te verlenen. (zaaknummer 201011447/2)


11.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om schadevergoeding te geven aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De organisatie wil schadevergoeding van de minister hebben, omdat de kokkelvissers in het najaar van 2007 niet op kokkels hebben kunnen vissen in de Voordelta. De minister wilde toen geen vergunningen geven voor het opvissen van kokkels, omdat de Voordelta was aangewezen als beschermd natuurgebied op grond van de Habitatrichtlijn. De minister had dit gebied aangewezen als rustgebied voor zeehonden en vogels. Hij vreesde dat het mechanisch opvissen van kokkels schade zou toebrengen aan de bodemflora en -fauna. Volgens de organisatie blijkt uit onderzoek dat er geen zogenoemde 'significante effecten' zijn voor de vogels, zeehonden en bodem van de Voordelta. Daarom had de minister volgens haar de vergunning niet mogen weigeren. Nu de minister dat toch heeft gedaan moet hij haar schadevergoeding geven. Daarom komt de Producentenorganisatie tegen de weigering door de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 20105946/1)


13.00 uur

Zitting over het tracébesluit Rijksweg 74 dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat heeft vastgesteld. De A74 zal van de aansluiting met de A73 ten zuidenwesten van Venlo naar de Duitse Bundesautobahn 61 (kortweg BAB61) lopen. Dit tracé van 2,5 kilometer heet de Plateauvariant. De minister heeft het tracébesluit vastgesteld om de verkeersoverlast in Venlo te verminderen en het Nederlandse en Duitse hoofdwegennet beter op elkaar te laten aansluiten. Zowel de A73 als deze variant van de A74 lopen door Tegelen, Venlo-Zuid en Blerick. Volgens de minister krijgt de A74 een belangrijke functie als achterlandverbinding tussen de Randstad en de belangrijkste industriegebieden van Duitsland. Onder meer de stichting Geen Twee Snelwegen en een aantal inwoners van Venlo en Tegelen komen in beroep tegen het besluit. Zij vinden dat de minister had moeten kiezen voor de Klagenfurtvariant. Dit tracé sluit ten noordoosten van Venlo aan op de A67 en loopt vervolgens in een boog om Venlo heen naar de BAB61. De stichting en de inwoners vrezen dat bij de Plateauvariant de kwaliteit van de leefomgeving achteruit gaat door de hoeveelheid verkeer die dagelijks door die plaatsen rijdt. Zij zijn verder bang dat het verkeer zorgt voor geluidsoverlast en dat de gezondheid van de inwoners risico loopt door de uitlaatgassen en door het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook de stichtingen De Blokhut en Speelpark Klein Zwitserland, en medisch centrum VieCuri komen in beroep. VieCuri verwacht een toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de A74, waardoor het risico voor het ziekenhuis ook zal toenemen. De Blokhut en Speelpark Klein Zwitserland vrezen dat hun terreinen slechter bereikbaar zullen zijn en vinden verder dat er te weinig aandacht is besteed aan de bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Ook zijn zij bang dat de luchtkwaliteit ter plaatse verslechtert. Bovendien hadden hun terreinen beschermd moeten worden tegen geluidsoverlast. (zaaknummer 201008134/1)