AzG: Artsen en medisch materiaal dringend toegang nodig tot Libië

25/02/2011 17:58

Artsen Zonder Grenzen

AzG: Artsen en medisch materiaal dringend toegang nodig tot Libië

Eerste Artsen zonder Grenzen team aangekomen in Benghazi

Amsterdam, 25 februari 2011 - Een eerste Artsen zonder Grenzen team is nu in Libië onderweg naar ziekenhuizen en klinieken die grote aantallen gewonden opvangen. Intussen worden andere teams nog steeds de toegang tot het land ontzegd. Deze teams hebben medische voorraden zoals hoognodig chirurgisch materiaal bij zich. Het is van het hoogste belang dat dokters en medisch materiaal toegang krijgen tot Libië, stelt medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Sinds het begin van de gewelddadige confrontaties op 17 februari heeft Artsen zonder Grenzen geprobeerd noodhulpteams en voorraden het land binnen te krijgen op alle mogelijke manieren, waaronder over land en via de lucht. Ondanks de acute behoefte aan medische bijstand in Libië wordt een Artsen zonder Grenzen dat met medisch materiaal, inclusief speciale kits om oorlogsgewonden te verzorgen, aan de Tunesische-Libische grens staat al twee dagen de toegang tot het land geweigerd. Een ander team is per vliegtuig geland in hoofdstad Tripoli maar kreeg geen toestemming om van daaruit het land binnen te gaan; zij moesten terugkeren.

'Alle informatie die we hebben wijst erop dat de situatie echt kritiek wordt: gewonden hebben medische zorg nodig,' aldus Arjan Hehenkamp, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen. 'We moeten samenwerken met Libische medici om de mensen te verzorgen die het slachtoffer zijn geworden van de gewelddadigheden van de afgelopen dagen. Het is onacceptabel dat medische staf en goederen weg worden gehouden van de mensen die ze dringend nodig hebben.'

Gisteren is een Artsen zonder Grenzen team, bestaande uit zes personen, erin geslaagd via de Egyptische grens Libië binnen te komen. Het team probeert nu gebieden zoals Benghazi te bereiken waar gezondheidsvoorzieningen hoge aantallen gewonden hebben gemeld en waar een ernstig tekort is aan medische voorraden. Het team heeft een vrachtwagen vol medicijnen en ander medisch materiaal bij zich. Naar zeggen maakt de onveiligheid het bijna onmogelijk om de hoofdstad Tripoli, waar de medische noden naar verwachting enorm zijn, over de weg te bereiken.

Artsen zonder Grenzen benadrukt dat de integriteit van medische voorzieningen, patiënten en medische staf moet worden gerespecteerd. 'Dokters en medische voorraden moeten absoluut de hoogste prioriteit krijgen zodat zij medische hulp kunnen bieden en kunnen bijspringen in ziekenhuizen en klinieken om de grote stroom van gewonden aan te kunnen,' vervolgt Arjan Hehenkamp.

Artsen zonder Grenzen stuurt nog steeds voorraden en hulpverleners naar Libië. Een tweede vrachtwagen met medische voorraden, waaronder operatie- en ander chirurgisch materiaal, is op weg naar de grens tussen Egypte en Libië.





http://www.artsenzondergrenzen.nl