Woonbond


25-02-2011 Huurteam Rotterdam, van gratis dienst naar EUR 450

Als het aan het Rotterdamse College van B&W ligt moeten cliënten van het Huurteam Rotterdam voortaan zelf opdraaien voor de kosten van een huurverlagingsprocedure à 450 euro. Tot nu toe is de dienst gratis.

pages/nieuws/images/kortNieuws/Logo_Huurteam_Rotterdam.jpg Het Huurteam Rotterdam doet jaarlijks zo'n 1000 huuropnames bij particuliere huurders die te maken hebben met te hoge huren of ernstig achterstallig onderhoud. In 80 procent van de gevallen wordt een procedure bij de Huurcommissie gestart die door het Huurteam wordt gevoerd. Vrijwel alle zaken leidden tot een huurverlaging van gemiddeld 135 euro per maand, vaak met terugwerkende kracht.

Te hoge drempel

Het Huurteam wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Urbannerdam, een stedelijk adviesbureau. 'Wij zijn het absoluut oneens met dit voorstel', zegt Menno Maarse, projectleider van het Huurteam. 'Mensen hebben toch al moeite om een geschil aan te gaan met hun verhuurder. Met dit bedrag wordt de drempel wel heel erg hoog. Vooral omdat het meerdendeel van onze cliënten in de allerlaagste inkomenscategorieën zitten.'

Verloederde particuliere woningvoorraad

Het college redeneert dat de huurders profiteren van het Huurteam en dus ook voor de kosten op moeten draaien. Daar plaatst het Huurteam een aantal kanttekeningen bij. 'Huurders verdienen die 135 euro per maand niet extra, die hebben ze altijd teveel betaald. Als ze voor de inzet van het Huurteam moeten betalen, tasten ze dus in eigen buidel' , legt Maarse uit.

Daarnaast speelt het Huurteam niet alleen een rol in armoedebestrijding, maar ook bij de aanpak van de verloederde particuliere woningvoorraad. In Rotterdam is dat laatste een hardnekkig probleem, met name op Rotterdam Zuid, waar 50 procent van de zaken die het Huurteam behandelt vandaan komen. Daarnaast is het Huurteam een belangrijke vinger aan de pols en dwangmiddel om (semi)illegale huurpraktijken in de stad tegen te gaan. 'Het Huurteam is dus niet alleen belangrijk voor huurders, maar ook voor de stad in zijn geheel. Het is niet eerlijk als alleen de huurders voor de kosten opdraaien.'