Ingezonden persbericht


Persbericht

Megastal of niet, is dat de vraag?
Wij gaan voor vernieuwing

Onder het motto 'Megastal of niet, is dat de vraag? Wij gaan voor vernieuwing' voeren varkenshouders vrijdag 25 februari van 11.00 uur tot 13.00 uur actie bij het Provinciehuis in Den Bosch.

Varkenshouders willen met hun actie bij de Statenleden van Noord-Brabant onder de aandacht brengen dat zij perspectief willen om ook in de nabije toekomst hun bedrijven te kunnen vernieuwen. "Wij hebben recht op duidelijkheid. Zoals iedereen in Nederland", zegt voorzitter Maarten Rooijakkers van ZLTO varkenshouderij. "Een betrouwbare overheid, waar we op kunnen rekenen, want van verkiezingsretoriek kunnen wij niet eten. Als Statenleden 'neen zeggen' tegen vernieuwing in de varkenshouderij, zeggen zij 'ja zeggen' tegen het voortbestaan van verouderde stallen op een verkeerde locatie."

Vernieuwing
Varkenshouders vragen Provinciale Staten van Brabant om de vernieuwing en modernisering van de varkenshouderij te stimuleren en niet te blokkeren door regelgeving. Vernieuwing van de bedrijven is goed voor de directe omgeving en de buren, is goed voor het milieu, goed voor de dieren en goed voor natuur en landschap. "En goed voor de ondernemer", zegt Rooijakkers. "Wij willen onze bedrijven kunnen verduurzamen en aanpassen aan de eisen van de tijd. We hebben in Brabant al grote stappen gezet. Zo'n 800 oude stallen gesloopt en daar komen zo'n 80 nieuwe bedrijven voor terug."

Verantwoord
Varkenshouders benadrukken dat zij verantwoord willen produceren op locaties waar boeren en buren in harmonie kunnen leven en werken. "Daarom vragen wij Provinciale Staten de discussie over vernieuwing niet uit de weg gaan en niet te versmallen tot voor of tegen megastallen", zegt Rooijakkers. "Kiezers willen een overheid waar ze op kunnen rekenen! En wij ook!"