Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Duurzaam bont bestaat niet: bont zeer schadelijk voor milieu

Het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont is vijf keer zo hoog als het klimaateffect van 1 kilo textiel. Dit komt met name door het voer en door de emissies van mest. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft dit, samen met het Belgische GAIA en het Italiaanse LAV, laten onderzoeken door onderzoeksbureau CE Delft. Al jarenlang beweert de bontindustrie dat bont een duurzamer product is dan andere vormen van textiel, voornamelijk omdat het zo lang mee gaat. Nu blijkt echter dat niet alleen de chemicaliën die nodig zijn voor het preparen van bont schadelijk zijn, maar dat er nog veel meer milieuvervuiling samenhangt met de bontproductie.

Klimaateffect van bont
De uitstoot van stikstofoxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen in grote mate bij aan de effecten van verzuring en de vorming van fijnstof. Het rapport van CE Delft brengt ook andere belastende feiten over bont aan het licht. Zo zijn er voor 1 kilo bont gemiddeld 11,4 nertsenpelzen nodig, dus meer dan 11 dieren. Eén nerts gebruikt bijna 50 kilo voer gedurende zijn leven, wat neerkomt op 563 kilo voer per kilo bont!

Veel schadelijker dan textiel
CE Delft onderzocht de productie van nertsenbont in Nederland, vanaf het proces van het fokken van de dieren tot aan het afgewerkte kledingsstuk. Voor 17 van de 18 parameters, zoals klimaatverandering, ozonvervuiling, vorming van fijn stof, grondverzuring, waterverbruik en landgebruik, is bont vele malen schadelijker dan textiel. Het onderzoek focust op de nertsenhouderij, omdat in Nederland en België alleen nertsen gehouden worden voor bontproductie. Grootste boosdoener is de productie van het voer voor de nertsen. Ook de geproduceerde mest en de gebruikte chemicaliën zijn zeer schadelijk voor het milieu. Enkel voor katoen ligt het waterverbruik hoger dan voor bontproductie.

Directeur Nicole van Gemert: "De studie toont dus aan dat de nertsenhouderij een ernstige en bovendien onnodige milieu-impact veroorzaakt. Daarmee is de claim dat bont een duurzaam product is weerlegd."


----------