Gemeente Dongeradeel


Nieuwe WOZ-waarde

De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van alle woningen en bedrijven vast.

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor:


1. de onroerende zaakbelastingen en forensenbelasting (gemeente)
2. het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting, de vermogensrendementsheffing, de erf- en schenkingsbelasting, de afschrijving van bedrijfsgebouwen in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting (rijk)

3. de waterschapsheffing "omslag gebouwd" (waterschap).

Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen 2011. Op het aanslagbiljet staat ook de nieuwe WOZ-waarde vermeld. De waardebepaling van de nieuwe WOZ-waarde heeft plaatsgevonden naar de waardepeildatum 1 januari 2010. Met eventuele mogelijke marktontwikkelingen na de waardepeildatum mag de gemeente bij de waardebepaling geen rekening houden!

Taxatieverslagen

Na ontvangst van de aanslagen, kunt u als u een nadere onderbouwing van de waarde van uw woning of bedrijf wilt, via de links "Bouwen, Wonen & Milieu" en "WOZ-loket" op deze website het taxatieverslag opvragen. In WOZ-loket treft u ook algemene en specifieke informatie aan die betrekking heeft op de uitvoering van de Wet WOZ en vindt u het antwoord op veel gestelde vragen.

Bezwaren

Bent u het niet eens met de WOZ-beschikking (waarde) of het aanslagbiljet? Neemt u dan eerst telefonisch contact met ons op, tel. (0519) 298810. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. We nemen dan samen met u het aanslagbiljet en de WOZ-waarde door. Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde zorgen wij ervoor dat de taxateur telefonisch contact met u opneemt. Is het resultaat voor u niet bevredigend, dan kunt u alsnog bezwaar maken. Zorgt u er dan voor dat u binnen 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet een bezwaarschrift indient bij de afdelingsmanager financiële en juridische zaken, postbus 1, 9100 AA Dokkum. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Uitgebreide informatie

In de gemeentelijke productencatalogus van het digitale loket op deze website vindt u ook uitgebreide informatie over alle gemeentelijke belastingen en waardering onroerende zaken (WOZ).

Uitgebreide informatie vindt u ook in de toelichting, die bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen is gevoegd.

Als u toch nog vragen heeft dan kunt u telefonisch contact opnemen (0519) 298 810 of eventueel mailen naar belastingen@dongeradeel.nl.