Provincie Noord-Brabant

25 februari 2011

Van Heugten: 'Vliegwielprojecten effectiever dan cofinanciering'

OISTERWIJK - Kleine concrete projecten zijn vaak effectiever om provinciale ambities te verwerkelijken dan de traditionele via cofinanciering betaalde projecten. Dat vermoeden sprak gedeputeerde Ruud van Heugten uit bij de afsluiting van het project Mijn Mooi Brabant in Oisterwijk.

"De verkiezing door de Brabanders van de zes lelijkste plekken van onze provincie en het vervolgens opknappen daarvan door de provincie heeft een enorm vliegwieleffect gehad", aldus Van Heugten. Vijf van de zes bekroonde gemeenten haakten met eigen projecten aan bij het provinciale initiatief. Van de vijftien genomineerde projecten die niet met Mijn Mooi Brabant in de prijzen vielen, zijn er desondanks drie toch gerealiseerd. Tien andere projecten zijn in voorbereiding. Aanleiding genoeg om te kijken of de Mijn Mooi Brabant-aanpak vaker kan worden toegepast, gaf Van Heugten te kennen bij de oplevering van het laatste Mijn Mooi Brabant-project, de restauratie van het Ketelhuis van de voormalige Koninklijke Leder in Oisterwijk. "Cofinanciering betekent vaak lang overleggen en veel papier produceren, nog voordat je daadwerkelijk kunt beginnen. Áls je al kunt beginnen, want soms komt die cofinanciering niet rond en is alle moeite voor niets geweest. In elk geval gaat er bij cofinanciering veel tijd en gemeenschapsgeld zitten in afstemming en overleg. Burgers willen juist snel resultaat zien. Dát geeft vertrouwen in de overheid."

Mooi Brabant Mooi Brabant is een van de programma's die voortvloeiden uit het bestuursakkoord 2007-2011, van het college van Gedeputeerde Staten dat vier jaar geleden aantrad. Mooi Brabant beoogde de kwaliteit van de ruimte te verbeteren. "Zo geformuleerd klinkt dat erg abstract", erkent Van Heugten. "Maar met de verkiezing en het opknappen van die zes lelijke plekken hebben we laten zien wat het provinciebestuur daarmee bedoelt." De winnaars van Mijn Mooi Brabant waren Valkenswaard (Markt), Roosendaal (kloostermuur), Geertruidenberg (Henricusgebouw Raamsdonksveer), Zundert (kosterswoning), Oss (Spoorlaan) en Oisterwijk (ketelhuis Koninklijke Leder).