Ingezonden persbericht


http://www.vastned.nl/Upload/PersberichtenMailing/VNOI%20Persbericht%20beeindiging%20managementovk%2025%20februari%202011.pdf

Persbericht

VASTNED FONDSEN GAAN
MANAGEMENTSAMENWERKING
BEEINDIGEN

VastNed Offices/Industrial N.V. ("VastNed Offices/Industrial") en VastNed Retail N.V. ("VastNed Retail") (gezamenlijk "de fondsen") delen mede dat zij het besluit hebben genomen om hun bestaande samenwerking op managementgebied in beginsel met ingang van 1 januari 2012 te beëindigen.
Door de beëindiging van de samenwerking krijgen beide fondsen hun eigen managementteam. Gelet op de specifieke situaties in beide markten kan op deze manier nog meer focus worden aangebracht.
Toelichting:
Op basis van een samenwerkingsovereenkomst, oorspronkelijk uit 1996 en nadien enkele malen aangepast, wordt het management van de fondsen gevoerd door VastNed Management B.V. ("VastNed Management"), een gezamenlijke dochter van de fondsen. De fondsen hebben zelf geen personeel in dienst. Het feitelijke management wordt gevoerd door de Directie van VastNed Management, die daarin ondersteund wordt door een staf die grotendeels exclusief ten behoeve van één van de fondsen werkzaam is en deels voor beide fondsen. De kosten van VastNed Management worden verdeeld op basis van een kostenverdelingsovereenkomst, eveneens uit 1996.
Deze samenwerking heeft in het verleden goed gewerkt voor beide fondsen, die mede daardoor kunnen bogen op relatief lage beheerskosten in relatie tot het belegd vermogen. Echter, deze structuur maakte soms ook knelpunten zichtbaar. In 2006 werd de aanvankelijke personele unie, die bestond in de vorm van identieke bemanning van de Raden van Commissarissen van beide fondsen, beëindigd, waardoor ieder fonds een eigen onafhankelijke Raad van Commissarissen kreeg. Rationale: Als gevolg van deze ontwikkelingen en een ook vanuit de markt groeiende behoefte aan fully focused management, zijn de Raden van Commissarissen van de fondsen in overleg met de Directie tot de slotsom gekomen, dat de belangen van VastNed Retail en VastNed Offices/Industrial en van hun aandeelhouders thans het beste gediend zijn met een beëindiging van de samenwerking op 1 januari 2012 waarna de fondsen zullen worden voortgezet als zelfstandige beleggingsmaatschappijen met ieder een eigen managementstructuur.
Hoofdlijnen beëindiging samenwerking:
Door de drie betrokken VastNed-vennootschappen is een overeenkomst ondertekend die voorziet in beëindiging van de samenwerking met ingang van
1 januari 2012 of zoveel eerder als zich ten aanzien van één van beide fondsen een wijziging in zeggenschap zou voordoen.
Beide fondsen zullen na de beëindiging van de samenwerking een eigen bestuur (Directie en Raad van Commissarissen) en een eigen managementorganisatie kennen. De toekomstige samenstelling van de besturen van de twee fondsen zal zo spoedig moegelijk worden ingevuld.

Het personeel en de activiteiten van VastNed Management zullen zoveel mogelijk door de fondsen worden overgenomen. De kosten die op ¤ 5 miljoen zijn begroot, zullen door de beide Fondsen in verhouding tot ieders aandeel, zijnde ¤ 2,3 miljoen respectievelijk ¤ 2,7 miljoen voor VastNed Offices/Industrial respectievelijk VastNed Retail ten laste van het boekjaar 2011 worden gebracht. Timing en proces:
De beëindiging van de managementsamenwerking tussen de fondsen zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de fondsen ter goedkeuring worden voorgelegd. Het is de bedoeling om de goedkeuring te agenderen voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de fondsen op 4 mei 2011. Voorafgaand aan de vergadering zal een nadere toelichting voor de aandeelhouders beschikbaar worden gesteld.
In de komende periode zal gewerkt worden aan de uitwerking van een gedetailleerd afwikkelingsplan voor VastNed Management. Dit proces zal zich in nauw overleg tussen de Directie en de Raden van Commissarissen van de fondsen afspelen. De Raden van Commissarissen hebben in verband hiermee ieder uit hun midden een gedelegeerd commissaris benoemd, te weten de heer W.M. Steenstra Toussaint van VastNed Offices/Industrial en de heer N.J. Westdijk van VastNed Retail. Rotterdam, 25 februari 2011




Ingezonden persbericht