GroenLinks

Zaterdag 26 februari 2011, 12:25u - Ineke van Gent
* arbeidsparticipatie

* vaderschapsverlof

GroenLinks breidt vaderschapsverlof uit

Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat jonge vaders direct na de bevalling recht krijgen op één week kraamverlof in plaats van de twee dagen die er nu voor staan. Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel `babyverlof', dat GroenLinks deze week heeft ingediend bij de Raad van State. Van Gent streeft ernaar per 1 januari 2012 het betaald vaderschapsverlof in te laten gaan.

Nu loopt Nederland in Europa hopeloos achter met het vaderschapsverlof. In Denemarken, Frankrijk, Noorwegen en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken verlof, in Finland achttien en in Portugal twintig dagen. Jonge vaders in Nederland hebben recht op niet meer dan twee dagen: een dag voor de gang naar het gemeentehuis, een dag voor het versturen van de geboortekaartjes. GroenLinks vindt dat ook Nederland een vadervriendelijker verlofregeling moet krijgen. Ineke van Gent:

Twee dagen babytijd voor vaders is belachelijk weinig. We zijn het tweede decennium van de 21e eeuw ingegaan. Het is echt hoog tijd dat we de norm dat mama er is voor de baby en papa voor het inkomen achter ons laten

Het vaderverlof zou op dezelfde manier georganiseerd moeten worden als het zwangerschaps- en bevallingsverlof van moeders. Van Gent stelt voor de week vaderschapsverlof voor rekening van de werkloosheidskas te laten komen. Dat is lastenverlichting voor werkgevers, tot het moment dat de premie eventueel ietsje omhoog moet.

De naam 'vaderverlof' wil Van Gent overigens wijzigen in 'babyverlof', omdat de regeling ook moet gelden voor lesbische vrouwen. GroenLinks hoopt dat uitbreiding van het recht op kraamverlof vooral bij vaders zal zorgen voor een cultuuromslag.

"De overheid laat zo zien dat het een goede zaak is als vaders meer gaan zorgen voor hun kind.


* Meer nieuwsberichten over ouderschapsverlof
* Meer over GroenLinks en het combineren van arbeid en zorg
* Standpunt Vaderschapsverlof