Belgische Federale Overheid


* Een federale informatiestand op Batibouw 2011

Een federale informatiestand op Batibouw 2011

Datum: 11 februari 2011

De 52ste editie van de bouwbeurs Batibouw vindt plaats van 26 februari t.e.m. 6 maart 2011. De FOD's Binnenlandse Zaken, Financiën, Economie en Volksgezondheid (DG Leefmilieu) staan samen op één grote federale stand in het Adviespaleis (stand 17).
Deze vier federale departementen bundelen zo hun informatie, die vaak complementair is, in één ruimte. Zo krijgt de bezoeker de gelegenheid om op één plaats alle inlichtingen in te winnen over aankoop, bouw, renovatie, beveiliging ...

Win een duoticket!

De vier FOD's schenken 70 duotickets weg voor Batibouw. Het enige wat u daarvoor moet doen, is uw naam en adres mailen naar batibouw@ibz.fgov.be. Winnen is dus gewoon een kwestie van snel zijn.

Inbraak- en brandbeveiliging

De specialisten van de FOD Binnenlandse Zaken geven gratis advies over beveiliging tegen brand en inbraak. Daarvoor hebben ze een hele resem materiaal ter beschikking om de soms technische zaken ook in detail te kunnen tonen. Want hoe kunt u bijvoorbeeld een goed slot herkennen? Wat is een goede rookmelder? En hoe gebruikt ueen branddeken?

Alle info hierover vindt u ook op de websites www.veiligewoning.be, www.testjewoning.be, www.ismijnwoningbrandveilig.be en www.besafe.be.

Energievreters, binnenluchtvervuiling en asbest

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wil via zijn website www.energievreters.be de aandacht vestigen op de aanwezigheid van energieverslindende apparaten en materialen in onze woning, en u helpen bij het maken van een verantwoorde keuze bij aankoop.
Daarnaast wijst de FOD erop dat de binnenlucht in een woning vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht. En dat heeft gevolgen voor onze gezondheid en ons leefmilieu. Meer informatie en tips om de verborgen vervuilers in uw huis te ontdekken, vindt u op www.binnenlucht.be. Ten slotte informeert de FOD over de voorzorgen die nodig zijn wanneer u met asbest in contact komt of asbesthoudend materiaal wil verwijderen.

Energiebesparende investeringen

Bij de specialisten van de FOD Financiën kunt u terecht voor informatie over de verschillende belastingverminderingen wanneer u energiebesparende investeringen doet of uw woning beveiligt tegen brand en inbraak.
De btw-specialisten begeleiden bezoekers met bouw- of verbouwplannen doorheen de wetgeving, terwijl de specialisten van het kadaster meer uitleg geven over het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing.

Bouwproblemen, kwaliteitsnormen, intellectuele eigendom ...

De FOD Economie geeft adviezen over het voorkomen van bouwproblemen en reikt mogelijke oplossingen aan in geval van bouwproblemen. Daarnaast geeft de FOD u ook informatie over:

* de kwaliteitsnormen van de bouwproducten
* de wetgeving over de controle op elektrische installaties
* de erkenning van aannemers die een overheidsopdracht willen uitvoeren

* de liberalisering van de energiemarkt

* energiebesparing en duurzame energie

* de nieuwste cijfergegevens en officiële statistieken over de bouwsector

Ook alle informatie over intellectuele eigendom (octrooien, merken ...), de innovatiepremie die een werkgever toekent aan zijn creatieve werknemers en de manier waarop u zich kunt vestigen als zelfstandige of als vrij beroep komt aan bod. Er is ook informatie over de Kruispuntbank van Ondernemingen en de ondernemingsloketten en u kunt bij de FOD Economie ook alle officiële Belgische statistieken verkrijgen.