Ingezonden persbericht


()

Zaterdag 26 februari in World's Untold Stories

Opgesloten en Vergeten

Schokkende documentaire over psychiatrische patiënten en geestelijk gehandicapten in Kenia

Kenia herbergt een gruwelijk geheim, verborgen voor de rest van de wereld. Groepen mensen waarvan het bestaan nauwelijks wordt opgemerkt. Ze leven in verduisterde kamers, als je überhaupt van leven kunt spreken. Ze zijn opgesloten en vergeten.

CNN's David McKenzie neemt de kijker in de documentaire 'Locked Up and Forgotten' mee in deze wereld van leed en onbegrip. Een wereld waar moeders het ondenkbare doen om hun kinderen te beschermen tegen een wrede en onwetende maatschappij. Een samenleving die mensen die 'anders' zijn stigmatiseert. En dat 'anders' is: geestesziek.

Er zijn zo'n 3 miljoen geestelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten in Kenia's sloppenwijken en afgelegen dorpen; de meesten worden verborgen, vaak geketend en misbruikt.

De grote meerderheid leeft zonder zorg, begeleiding of enige vorm van therapie. Het handjevol psychiaters in het land richt zich op de rijken en bemoeit zich niet met de armen, die zich door hun overheid, maatschappij en naaste buren in de steek gelaten voelen.

Eudias Wambui heeft haar leven gewijd aan haar 17 jaar oude zoon Kennedy die getroffen is door een hersenverlamming. Zijn moeder Eudias heeft slechts één doel in haar leven - het lijden van Kennedy zoveel mogelijk verlichten. Dokters, leraren, politici, hebben haar allemaal in de steek gelaten. Maar voor de eerste keer in Kennedy's leven koestert Eudias enige hoop.

Edah Maina, een van de weinigen in Kenia die opkomt voor geestelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten, neemt het voor Kennedy op. Edah, die zelf ook geworsteld heeft met psychische problemen, weet als geen ander hoeveel inspanning het kost om een beetje licht te brengen in de duisternis van geesteszieken.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie.

World's Untold Stories: Locked Up and Forgotten duurt een half uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 26 februari en zaterdag 12 maart 15.00 en 22.00 uur

Zondag 27 februari en zondag 13 maart om 11.00 uur

Dinsdag 1 maart dinsdag 15 maart om 12.30 uur en 19.30 uur


---

Noot voor de redactie (