Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jolanda Linschooten op Fiets en Wandelbeurs met Into The White

Winter in de onbewoonde Richardson Mountains van noord Canada

Welke Nederlandse vrouw durft het aan: een trektocht van een maand door de onbewoonde Richardson Mountains tijdens de barre winter van noord Canada, met als enige gezelschap een husky? Kenners weten het antwoord: Jolanda Linschooten! Tijdens haar lezing neemt beroepsavonturier Jolanda Linschooten haar publiek mee van Inuvik naar Old Crow, waar een kleine Indianengemeenschap hun traditionele levenswijze rond de jacht op de kariboe nog grotendeels handhaaft. De Vuntut Gwichin Native People van Old Crow leven met het ritme van de Porcupine Caribou Herd en het voortbestaan van hun traditionele levenswijze wordt bedreigd door verregaande plannen om grootschalige oliepijpleidingen aan te leggen dwars door deze noordelijke wildernis. Jolanda: "De stem van de Vuntut Gwichin Indianen is zacht en bovendien leven ze ergens aan de rand van onze wereld. Toch kan wat zij te vertellen hebben, ons inspireren anders naar natuur te kijken. Ik wil pas na een eenzame skitocht van 30 dagen te voet in Old Crow aankomen. Want alleen door de wildernis werkelijk te ervaren, met elke vezel van mijn lijf te doorleven, zal ik kunnen begrijpen wat de Vuntut Gwichin mij na aankomst in Old Crow te vertellen hebben, " aldus Jolanda Linschooten. Zoals de sjamaan van de Caribou People het verwoordde: "de enige ware wijsheid woont ver van de mensheid, in de grote eenzaamheid..."

Jolanda Linschooten geeft haar lezingen op zaterdag 26 en zondag 27 februari om 11:00 uur in de grote Forumzaal met ruim 700 riante stoelen, die allen goed uitzicht op het grote scherm bieden. De presentatie is een schitterende productie met multi media. Over de spreekster Jolanda Linschooten is fotograaf, auteur en avonturier van beroep. Haar reportages verschijnen in diverse tijdschriften zoals National Geographic Traveler en Op Pad. Eerder schreef zij het literaire reisverhaal Keerpunt Alaska en drie berggidsen: Bergtochten in Noorwegen, Bergtochten in de Zwitserse Alpen en de nieuwe gids (sinds januari 2011) Bergtochten in Schotland, Wales & Engeland; samen met Frank van Zwol maakte zij Kanoparadijs Nederland. Haar foto-verhalenboek Poollicht is genomineerd voor shortlist van de Bob den Uylprijs als beste reisboek van 2007. Ook won zij de 2e prijs voor de beste journalistieke reisproductie van 2009 (Aad Struijs Pers Prijs). Jolanda Linschooten trekt door het land met lezingen en workshops. Na haar lezing signeert Jolanda Linschooten haar boeken.


Noot voor redacties


Voor meer informatie over Jolanda Linschooten: www.outdoorfoto.nl Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl noot voor de redactie/