Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 17 februari 2011

Teiresias in de Stad - 27 februari t/m 19 maart

Voorafgaand en gedurende de speelperiode van de NNT-voorstelling Teiresias in Groningen presenteren het Groninger Forum en het NNT in samenwerking met de Bibliotheek Groningen, de Stadsschouwburg en de VVV het programma Teiresias in de stad: zien met je oren. Middels diverse activiteiten, zoals een audiowandeling, dineren in het donker, een stadsgesprek en een speciaal filmprogramma, kan het publiek de stad ervaren met andere zintuigen dan de ogen. Met Teiresias in de Stad worden zowel de mogelijkheden als moeilijkheden van blind zijn duidelijk gemaakt. De artistieke invulling van Teiresias in de Stad is afkomstig van Hannes Wallrafen. Wallrafen is een gerenommeerde fotograaf die in 2004 door een erfelijke aandoening blind werd. Sindsdien heeft hij zijn creatieve, visuele wereld verruild voor die van soundscapes en geluidsinstallaties. Op initiatief van het Groninger Forum en het Noord Nederlands Toneel ontwikkelde hij het drie weken durende evenement Teiresias in de Stad: zien met je oren.

Programma Teiresias in de Stad:

Audiowandeling
Do 3 mrt, vr 4 mrt, za 5 mrt, zo 6 mrt, do 10 mrt, vr 11 mrt, za 12 mrt, zo 13 mrt, do 17 mrt, vr 18 mrt, za 19 mrt. Vertrektijden 15.30 uur en 16.00 uur, op zondagen alleen op 17.30 uur vanaf de Stadsschouwburg In samenwerking met historicus Frans Westra bedacht Hannes Wallrafen een audiowandeling door de binnenstad van Groningen waarbij je oren tekort komt.

Dineren in het donker
Do 3 en vr 4 maart, 18.30 uur, do 10 en vr 11 maart, 18.30 uur, vr 18 maart, 18.30 uur, ForumImages Culinaire verrassingen worden in volledige duisternis geserveerd, waardoor het publiek aan den lijve kan ervaren hoe het is als je het zicht wordt ontnomen en andere zintuigen het over moeten nemen.

Stadsgesprek: Cultuur in Groningen. Ook voor blinden? Ma 14 maart 20.00 - 21.30 uur, ForumImages
Een gesprek over de deelname van blinden en slechtzienden aan het Groningse culturele leven met politici, blinde en slechtziende belangenbehartigers, kunstenaars en culturele instellingen.

Dichters als orakel
Doorlopend van zo 27 feb t/m zo 19 mrt
Laat je gedurende het hele project verrassen en verrijken door gedichten tijdens 'Dichters als orakel'.

Filmprogramma
Za 12 maart, 14.00 uur Winnetoons, 16.30 uur Tirza, 20.00 uur Blue, 21.45 uur Blindsight, ForumImages Op 12 maart wordt in ForumImages een aantal prachtige arthousefilms met audiodescriptie vertoond: onder meer de kinderfilm Winnetoons en de schat van het wilde westen, Blue, Tirza en de documentaire Blindsight.

Kijk voor meer informatie over het programma en reserveren op www.groningerforum.nl en www.teiresias.nu. Groninger Forum

Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd, worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl.

Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl