Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 17 februari 2011

Breekbaar, maar niet gebroken
Leny Boeken-Velleman geïnterviewd door Ben Nijhuis

Over Leny Boeken-Velleman werd in 2008 een boek uitgebracht. Treffend vatte auteur Ben Nijhuis het levensverhaal van de hoofdpersoon samen met zijn titelkeuze Breekbaar, maar niet gebroken. Het verhaal van een broos Joods meisje dat als enige van haar familie de Holocaust overleefde. Geïnterviewd door Ben Nijhuis, vertelt ze er zelf over tijdens de ooggetuigenlezing die op zondag 27 februari a.s. om 14.00 uur plaats heeft in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Leny Boeken-Velleman (1922) is bij geboorte een klein, ziekelijk meisje dat niet wil eten en erg mager is. Al snel is 'het scharminkeltje' het lievelingetje van de familie. Vanuit het warme nest waarin ze opgroeit, kent ze een fijne jeugd in Amsterdam. Aan alle onbezorgheid komt een eind, als Nederland in 1940 bezet wordt door de nazi's. Al snel wordt het leven de Joden zuur gemaakt met talloze anti-Joodse maatregelen, waaraan ook de familie Velleman niet ontkomt. Het gezin besluit onder te duiken als Leny in juni 1942 een oproep krijgt zich te melden voor dienst in een Arbeitslager.

Ruim twee jaar zit Leny ondergedoken, tot ze in de zomer van 1944 wordt verraden. Via kamp Westerbork wordt ze naar Auschwitz gedeporteerd. Na een verblijf van twee maanden in het vernietigingskamp wordt ze geselecteerd voor werk in een munitiefabriek in Kratzau, Tsjecho-Slowakije. Op 8 mei 1945 wordt ze bevrijd door het Rode Leger. Ze heeft het overleefd. Bij terugkomst in Amsterdam blijkt ze van haar familie de enige te zijn.

Hoe Leny Boeken-Velleman de oorlog heeft overleefd en ervaren vertelt ze zondag 27 februari om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens een vraaggesprek met Ben Nijhuis. Het bijwonen van deze ooggetuigenlezing is bij de entreeprijs inbegrepen.