Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Mitrovica, 24 februari 2011

Tilburgse Rockacademie traint muzikanten uit conflictstad Kosovo

"We komen uit één stad, maar reizen op vijf verschillende paspoorten!"

Van 27 februari tot en met 6 maart bezoeken 11 Kosovaarse rockmuzikanten de Fontys Rockacademie in Tilburg. De muzikanten zijn Serviërs en Albanezen uit conflictstad Mitrovica in Kosovo. Met steun van de organisatie Musicians without Borders hebben zij de Mitrovica Rock School opgezet, een rockmuziekschool voor jongeren van beide kanten van de verdeelde stad. Aan de Rockacademie worden de muzikanten opgeleid als rockdocenten.

De Kosovo-oorlog werd 11 jaar geleden door de NAVO beëindigd, maar in Mitrovica duurt het conflict nog altijd voort. De stad is strikt verdeeld, met etnisch Serviërs aan één kant van een rivier en etnisch Albanezen aan de andere kant. Vraag aan de zuidkant in welk land je bent en het antwoord is "Kosovo". Stel dezelfde vraag aan de noordkant en je bent ineens in Servië. Niemand gaat de brug over en contact tussen te twee kanten is er nauwelijks. Projectleider Milos Drazevic: "We komen nu naar Nederland op vijf verschillende paspoorten, allemaal uit dezelfde stad. Dat is toch zot?"

Muzikanten waren de uitzichtloze situatie beu en zetten samen de Mitrovica Rock School op. De Rock School verwijst naar de vooroorlogse traditie van Mitrovica als etnisch gemengd centrum voor pop- en rockmuziek, en brengt zo jongeren samen op basis van hun gedeelde liefde voor de muziek. Milos: "Iemand die hier iets organiseert voor de volgende generatie in plaats van uit eigenbelang heeft meteen de steun van de hele stad, aan beide kanten."

De Mitrovica Rock School is een gezamelijk initiatief van Musicians without Borders, IKV Pax Christi, de Fontys Rockacademie en de Kosovaarse organisatie Community Building Mitrovica. De school heeft in totaal zo'n 90 leerlingen en organiseert regelmatig concerten en evenementen. Omdat de leerlingen binnen de stad niet veilig samen kunnen komen hebben zij apart les. Eens per jaar ontmoeten ze elkaar voor een rockzomerkamp in buurland Macedonië. Terug in Mitrovica houden ze contact via Facebook en MSN Messenger.

De docenten van de Rock School werken het hele jaar samen om te zorgen dat het één school blijft. De week in Tilburg biedt behalve training echter ook de enige kans per jaar om ook samen op een podium te staan.

De trainingsweek wordt het derde bezoek van de Kosovaarse docenten aan de Rockacademie. Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan teambuilding en leren de Kosovaren de know-how en skills die nodig zijn om een onafhankelijke rockmuziekinstelling in Kosovo te runnen. De week biedt de kans om ervaringen uit te wisselen, netwerken uit te breiden en kennis te maken de Nederlandse muziekindustrie, en helpt zo de muzikanten uit Mitrovica uit hun isolement te breken.

EINDE PERSBERICHT