Politie Groningen

Zondag 27 februari 2011

Provincie Groningen , 27-02-2011

Elf aanhoudingen bij actie parketpolitie

De parketpolitie van Regiopolitie Groningen heeft zaterdag een succesvolle actie gehouden. Hierbij werden elf personen aangehouden. Zij moeten voor 313 dagen gevangenisstraf ondergaan in de Penitentiaire Inrichting Norgerhaven in Veenhuizen. Daarnaast inde de parketpolitie 8600 euro aan geldboetes. Tijdens de actie werden 52 adressen in de hele provincie Groningen bezocht.

Fietsendieven aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft zaterdag twee fietsendieven op heterdaad aangehouden. Zaterdagmiddag werd een 48-jarige man uit Winschoten aangehouden. Een agent merkte op dat de man, een bekende van de politie, in de binnenstad op een splinternieuwe damesfiets reed. Bij controle vertelde de 48-jarige een wazig verhaal. Bij controle van de bleek de fiets was gestolen Hij moest mee naar het politiebureau en erkende daar dat hij de fiets had gestolen. De fiets werd in beslaggenomen.

Zaterdagnacht zagen surveillerende agenten dat een 34-jarige veelpleger uit Groningen een fiets op de Noorderhaven ZZ met een breekvoorwerp openbrak. Agenten sloegen hem in de boeien. Bij fouillering werden inbrekerswerktuigen bij hem aangetroffen. De fiets en het gereedschap werden in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Vroege alcomobilistrijdt met ongeldig rijbewijs

BLIJHAM - De politie heeft zaterdagmiddag een 75-jarige automobilist uit Blijham aangehouden voor het rijden onder invloed. De bestuurder werd in de Oosterstraat in Blijham gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij teveel had gedronken. De ademanalysetest leverde een alcoholpromillage op van 1,8. Ook bleek dat het rijbewijs van de bestuurder al in 2010 ongeldig was verklaard. In overleg met de officier van justitie werd de auto van de verdachte in beslaggenomen. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Bromfietser na achtervolging bekeurd

BAD NIEUWESCHANS - De politie heeft zaterdagavond een 17-jarige bestuurder van een scooter uit Nieuweschans voor meerdere overtredingen op de bon geslingerd. Agenten zagen dat de jongeman in Verlengde Hoofdstraat reed. Toen agenten de bromfietser wilden controleren ging hij er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging beging hij diverse verkeersovertredingen. Uiteindelijk verloor de 17-jarige bestuurder in de J. Driegenstraat de macht over de scooter en vloog over de kop. Agenten konden hierop de verdachte uit de struiken plukken. Hij kwam er met wat schaafwonden goed vanaf. Het bleek dat de coureur geen geldig rijbewijs had. Ook bleek de scooter niet was verzekerd. Deze werd in beslaggenomen. De 17-jarige ontving meerdere bekeuringen (o.a. overschrijding snelheid, rijden zonder rijbewijs en het negeren stopteken).

Autokraker op heterdaad aangehouden

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag een 41-jarige man uit Geeuwenbrug aangehouden voor inbraak. Agenten in burger zagen dat de Drent, een bekende veelpleger, in een auto in de parkeergarage aan de Herepoortenmolendrift had ingebroken. Bij fouillering bleek dat de verdachte een radio-CD-speler, navigatieapparatuur en sigaretten uit de auto had gestolen. Ook troffen agenten inbrekerswerktuigen bij hem aan. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en is ingesloten. De politie onderzoekt of de verdachte verantwoordelijk is voor meerdere auto-inbraken.

Vechtpartijtje leidt naar drugs

GRONINGEN - Een melding van een vechtpartijtje heeft zondagochtend naar geleid naar een hoeveel harddrugs. Een portier in de Peperstraat maakte surveillerende agenten attent op vechtpartijtje tussen twee mannen. Toen agenten de mannen hierover wilden aanspreken gingen zij er als een haas vandoor. Na een korte achtervolging konden agenten een van de mannen, een 25-jarige man uit Groningen, aanhouden voor vechten op straat. Bij fouillering bleek hij in het bezit van een grote hoeveelheid XTC-pillen en een hoeveelheid harddrugs. Hij moest mee naar het politiebureau en werd voor verder onderzoek ingesloten. De drugs werden in beslaggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Duo aangehouden voor belediging

GRONINGEN/ VEENDAM De politie heeft zaterdagnacht een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. De vrouw sprak surveillerende agenten omdat zij haar jas kwijt was. De vrouw bleek behoorlijk onder invloed van alcohol. Toen zij kennelijk niet snel genoeg werd geholpen begon zij de agenten uit te schelden en te beledigen. Zij moest mee naar het politiebureau en werd ter ontnuchtering ingesloten. Als zij haar roes heeft uitgeslapen mag zij zich verantwoorden over haar gedrag. Op het Prins Hendrikplein in Veendam vond een 21-jarige man uit Wildervank het nodig om zonder enige aanleiding twee agenten te beledigen. Hij moest mee naar het politiebureau en mocht na verhoor weer gaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Viertal voor inbraak aangehouden

HOOGEZAND De politie heeft zaterdagnacht vier mannen (22 t/m 32 jaar) uit Hoogezand en Ter Apel aangehouden op verdenking van inbraak. Agenten reageerden op een inbraakmelding in een cafetaria in de Talmastraat in Hoogezand. Het bleek dat inbrekers een ruit van de toegangsdeur hadden ingegooid. Een alerte getuige had gezien dat er na de inbraak een grijze personenauto was weggereden. Bij een zoektocht, door meerdere politie-eenheden, troffen agenten in de Dreeslaan een grijze personenauto aan met daarin vier mannen. Een van de inzittenden voldeed volledig aan het signalement van een van de inbrekers. Het viertal werd aangehouden en ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat, De politie onderzoekt of de verdachten verantwoordelijk zijn voor eerdere inbraken in de cafetaria.

Alcomobilisten vliegen de bocht uit

WINSUM/ TER APEL De politie heeft zaterdagnacht twee alcomobilisten aangehouden die betrokken waren bij eenzijdige verkeersongevallen. Zo werd een 41-jarige automobilist uit Winsum aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder op de Garnwerderweg in Winsum met zijn auto uit de bocht was gevlogen. Hij was in weiland tot stilstand gekomen. Toen agenten gingen kijken troffen zij een zwaar beschadigde auto aan. De bestuurder bleek ongedeerd. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Hij werd aangehouden en op het politiebureau werd vastgesteld dat de Winsummer ruim 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld. Hij kreeg een rijverbod en moest zijn rijbewijs achterlaten. De zwaar beschadigde auto werd door een bergingsbedrijf afgesleept.

In de Havenstraat in Ter Apel reed een 21-jarige man uit Ter Apelkanaal met zijn auto een volkstuin in. Getuigen zagen hoe de bestuurder op de kruising van de Havenstraat met de Nederveen Cappelstraat met zijn auto rechtdoor reed en in een volkstuin tot stilstand kwam. Ook hier bleef de bestuurder ongedeerd. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Hij werd aangehouden en op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte ruim 1,85 promille alcohol in zijn bloed had. (9x de toegestane hoeveelheid). Het bleek dat de verdachte nog moest worden gehoord voor een andere aanrijding. Hij werd ter ontnuchtering ingesloten en zal vandaag worden gehoord. Zijn rijbewijs werd ingenomen. De zwaar beschadigde auto werd door een bergingsbedrijf afgesleept. De politie maakt in beide gevallen proces-verbaal op.

Man beroofd van portemonnee

HAREN Een 16-jarige jongen uit Onderdendam is zaterdagnacht beroofd van zijn portemonnee. De jongen stond rond 1.30 uur op het Stationsplein in Haren. De jongen werd daar aangesproken door twee mannen op een blauw/grijs kleurige scooter. Zij vroegen de jongen om een vuurtje. Direct daarna werd hij in zijn gezicht geslagen en bedreigd met een steekvoorwerp. Het slachtoffer raakte door het geweld buiten bewustzijn. Toen het slachtoffer weer bijkwam mistte hij zijn portemonnee. De beide straatrovers waren er inmiddels vandoor gegaan. Het slachtoffer omschrijft de mannen als volgt: de bestuurder van de scooter was ongeveer 1.90-1.95 mtr lang. Hij droeg een zwarte helm met vlammen en een zwart vizier. Verder droeg hij een zwarte driekwart lange jas. De bijrijder was ongeveer 1.80 mtr lang en hij droeg een blauw helm met het opschrift Peugeot. Hij was gekleed in een grijze jas van het merk G-star. Hij was licht getint en sprak met een licht buitenlands accent. Het slachtoffer hoefde zicht niet onder doktersbehandeling te stellen. Hij werd door de politie naar huis gebracht. Het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen stelt een onderzoek in. Getuigen van de beroving kunnen bellen op het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Taxi te water

FEERWERD - Een 29-jarige taxichauffeur uit Schildwolde is zaterdagnacht met de schrik vrij gekomen. De bestuurder van een taxibusje was met de rechterwielen in de berm terecht gekomen. De bestuurder wilde het voertuig corrigeren maar kwam daardoor in de slip. Hij reed met de taxi vervolgens het Aduarderdiep in. Het taxibusje verdween onder het ijskoude wateroppervlak. Er zaten op dat moment geen passagiers in de taxi. De chauffeur wist op eigen kracht uit de vaart te komen. Hij hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. Vandaag zal het taxibusje door een bergingsbedrijf geborgen worden.

Alcohol in het verkeer

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht diverse mensen aangehouden voor rijden onder invloed. Op verschillende locaties in de provincie Groningen werden alcoholcontroles uitgevoerd. Een aantal situaties waarin onder invloed is gereden:

Sappemeer, A7: Een 34-jarige man uit Hoogezand bleek bij controle onder invloed van 0,9 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Groningen, Rijksweg: Een 16-jarige jongen uit Groningen viel, rijdend in zijn fiets, op door opvallend rijgedrag. Bij controle bleek hij onder invloed van 1,65 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Veendam, H.J. Topstraat: Een 53-jarige bestuurder uit Veendam negeerde een stopteken van de politie. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden. Er werd bij de Veendammer 1,65 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Zijn rijbewijs werd in beslaggenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand, Meint Veningastraat: Een 29-jarige bestuurder van een scooter uit Hoogezand viel op door zijn slingerend rijgedrag. De man bleek onder invloed van 1,45 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur. Hij mocht na verhoor naar huis. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal, Europalaan: Een 46-jarige automobilist uit Stadskanaal bleek bij controle onder invloed van 1,0 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.