KNHS

Door voedselvergiftiging geplaagde Cornelissen en Jerich Parzival ook in Gothenburg de sterksten
27 februari 2011


GOTHENBURG (KNHS) - In het tot de laatste plaats bezette Scandinavium in de Zweedse havenstad Gothenburg zette Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival de verzamelde concurrentie op ruime achterstand. In een zeer goede en bijna geheel foutloze Kür verzamelde Cornelissen een score van 82.875%. De Zweed Patrik Kittel legde met Watermill Scandic HBC beslag op de tweede plaats, voor de Duitse Isabell Werth met Warum Nicht FRH. Jenny Schreven (Weert), die vorig jaar deel uitmaakte van het Rabo Talententeam, legde met de inmiddels 19-jarige maar in Gothenburg uiterst jong ogende Krawall beslag op de vierde plek, terwijl Christa Laarakkers (Winschoten) met Divoza Horseworld Ovation als zesde eindigde in het 15 deelnemers tellende veld. Door deze zege heeft Cornelissen, met nog één wedstrijd te gaan (Indoor Brabant), nu de leiding in het tussenklassement overgenomen van de Duitse Ulla Salzgeber.

Voor Cornelissen was het niet de gemakkelijkste zege in haar carrière. "Ik denk dat ik een voedselvergiftiging heb opgelopen, want ik moest tijdens mijn verblijf in Zweden bijna aan één stuk door braken en zweten. Ik voelde mij zaterdagochtend echt zo ziek als een hond. Op zaterdagochtend konden we tussen zes en zeven uur in de baan trainen en dat sla ik nooit over. Maar na een kwartier stappen voelde ik mij helemaal leeg. Ik heb zaterdag de hele dag in bed gelegen en ben pas opgestaan toen het tijd werd om Parzival op te gaan vlechten. Met een grote emmer naast me is dat gelukt", vertelde Cornelissen. Ondanks de matige voorbereiding op deze wedstrijd zetten Cornelissen en Jerich Parzival een uiterst sterke rit neer. "Ik heb voor mijn gevoel echt een goede proef gereden. Parzival was sterk, maar wilde zich van zijn beste zijde laten zien. Ik kon volgens mij alles van hem vragen wat ik wilde, zonder dat er sprake was van enige spanning. In de piaffe kreeg ik zelf ook het gevoel dat het mogelijk niet beter zou kunnen. Dan is het best prettig rijden" aldus een pipse Cornelissen. Toch was Cornelissen nog niet helmaal tevreden. "Niemand hoort mij ooit klagen over de jurywaardering, maar deze maal hadden de punten best iets hoger mogen zijn. Tijdens het EK in Windsor scoorde ik 86% en nu bleef ik steken op 83%. Echt alles klopte in deze Kür, we bleven zelfs tijdens de hele wedstrijd exact passend op de muziek rijden. Het kan naar mijn mening niet zo zijn dat een klein foutje in de eerste pirouette mij deze drie procent heeft gekost, temeer daar ik eerst zowel linksom als rechtsom anderhalve pirouette draaide, gevolgd door een dubbele pirouette naar beide kanten!", aldus Cornelissen, die met 80 punten aan de leiding gaat, voor Salzgeber, die volgt op 77 punten. Isabel Werth staat derde met 60 punten, voor Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met 57 punten. Christa Laarakkers neemt de voorlopige negende plaats in met 53 punten.

Voor Jenny Schreven, die volgende week 26 jaar wordt, was de wedstrijd in Gothenburg een fantastische ervaring. "Voor mij was dit een hele mooie wedstrijd. Het begon al in de Grand Prix, waarin Krawall boven verwachting zijn best deed. Krawall was top fit en heel erg fris en dan wil je heel erg graag dat je datzelfde beeld ook in de Kür kunt laten zien. Vanaf het moment dat ik binnenreed voelde het heel goed en dan gaat eigenlijk alles vanzelf. Ik ben echt helemaal in de wolken met mijn vierde plek en volgens mij reed ik de gehele Kür met een lach van oor tot oor. Weet je, als je dit gevoel in de wedstrijdring hebt, dan weet je dat alle zweet en tranen niet voor niets zijn vergoten", aldus Schreven, die erg blij is met de ervaringen die zij vorig jaar heeft opgedaan in het Rabo Talententeam. "Ik heb er erg veel aan gehad en ben erg blij dat ik dat mee heb mogen maken. Ik word komende week 26 en dan ben je te oud voor dit team, maar ik heb daarin heel veel geleerd waar ik mijn voordeel kan doen".

Christa Laarakkers was niet helemaal tevreden over haar rit. "In Neumünster was Ovation uiterst ontspannen. We dachten daar de oplossing voor de spanningsproblemen te hebben gevonden, maar hier in deze bomvolle hal raakte mijn paard toch onder de indruk en voelde hij erg gespannen aan. Toch merk ik progressie, want toen ik hier twee jaar geleden reed en deze spanning ook de kop opstak stond ik machteloos, terwijl ik nu de spanning weg kon laten vloeien. Volgens mij hadden de beide pirouettes iets mooier gekund, terwijl de piaffe geprononceerder uitgevoerd had mogen worden. Aan de andere kant waren de changementen volgens mij zeer goed en werden de appuyementen zeer correct uitgevoerd. Ik ben met mijn zesde plaats wel dik tevreden", aldus Laarakkers.

Wim Ernes, die tijdens de Kür als voorzitter van de jury optrad, had een duidelijke driedeling in het deelnemersveld waargenomen. "We hadden een duidelijke kopgroep van drie ruiters. Daarna een mooie middengroep, maar het ondereind viel tegen. Adelinde Cornelissen reed een zeer constante wedstrijd op hoog niveau. Ik constateerde eenmaal een miniem foutje in de pirouette naar links, maar steeds was er een heel mooi beeld. Als je heel scherp kijkt zou Cornelissen negens kunnen scoren, als het beeld in het front nog net iets opener zou zijn. Daardoor scoort ze nu nog achten, maar dat zijn de kleine verbeteringen die zeker doorgevoerd kunnen gaan worden. In de piaffe en passage toonde Parzival zijn macht en kracht en kwam mooi hoog van de grond bleef daarbij zeer goed in balans", aldus Ernes.
Over de Nederlandse amazone Jenny Schreven met de 19-jarige Krawall was Ernes ook zeer goed te spreken. "Het is net of dit paard aan zijn tweede jeugd bezig is. In de gehele proef oogt het dier uiterst fris en jeugdig en is het beeld steeds uiterst vriendelijk. Daarbij toont Krawall in alle onderdelen een zeer constante verrichting", vertelde Ernes, die ook over de proef van Laarakkers te spreken was. "Christa probeerde werkelijk alles uit de kast te rijden, maar er was misschien iets sprake van spanning, waardoor het constante beeld iets werd verstoord".
Over de ritten van de Zweed Patrik Kittel en de KWPN goedgekeurde hengst Watermill Scandic HBC en de Duitse Isabell Werth met Warum Nicht FRH was Ernes ook zeer te spreken. "In piaffe en passage is Scandic in één woord indrukwekkend. Daarbij weet de ruiter gedurende de gehele proef een mooi beeld op te roepen, alhoewel er in de stap sprake is van een lichte mate van spanning. Werth reed in de Kür duidelijk beter dan in de Grand Prix op vrijdag. In het appuyement naar links zat een kleine hakkel, maar dat was dan ook het enige foutje. Op zeker zou ik in de galop Warum Nicht graag een fractie meer opwaarts willen zien", aldus Ernes.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.goteborghorseshow.com

Uitslag FEI World Cup - Kür:


1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 82.875%

2) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) - 81.025%

3) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 79.775%
4) Jenny Schreven (Weert) - Krawall (Focus x Roemer) - 72.900% 6) Christa Laarakkers (Winschoten) - Divoza Horseworld Ovation (Cabochon x Apollonios) - 72.125%

Tussenstand Reem Acra FEI World Cup - West-Europese League:


1) Adelinde Cornelissen - 80

2) Ulla Salzgeber (Dui) - 77

3) Isabell Werth (Dui) - 74

4) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - 60
9) Christa Laarakkes - 53
17) Aat van Essen (Heerde) - 26

Uitslag FEI World Cup - Grand Prix:


1) Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival - 76.511%
2) Patrik Kittel - Watermill Scandic HBC - 74.638%
3) Isabell Werth - Warum Nicht FRH - 72.319%
4) Jenny Schreven - Krawall - 69.681%
8) Christa Laarakkers - Divoza Horseworld Ovation - 67.170%