Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA Haarlem en Noord-Holland bezorgd over openbaar vervoer

Veel inwoners van de buitenwijken van Haarlem en omgeving zullen vanaf medio dit jaar mogelijk geïsoleerd raken. Dat vrezen de PvdA Haarlem en Provinciale Statenfractie als gevolg van de drastische bezuinigingen op het openbaar vervoer in de regio Haarlem-IJmond.

De provincie Noord-Holland gaat vanaf 2011 structureel 10,2 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer. Dit jaar, als overgangsjaar, wordt er 5 miljoen bezuinigd. VVD-gedeputeerde Post maakte eerder bekend dat 20% van het busvervoer in de regio Haarlem-IJmond geschrapt zal worden, maar ze weigerde vóór 2 maart 2011 (de Statenverkiezingen) bekend te maken waar de 20% bezuinigingen op het openbaar vervoer in Haarlem-IJmond zullen vallen. Bovenop deze bezuinigingen komt nog een forse korting van het kabinet op het BDU budget. Ook het kabinet wil pas na 2 maart bekend maken hoeveel geld er extra bezuinigd zal worden op het openbaar vervoer.

De PvdA maakt zich ernstige zorgen over de verbindingen tussen Haarlem en Santpoort, Driehuis, Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort, Haarlemmerliede en Spaarndam. Vooral ouderen en studenten zullen op werkdagen na 21:00 uur en op zondag niet meer kunnen reizen en raken dus in sociaal isolement. Behalve de Zuidtangent is niet bekend welke lijnen in Haarlem-IJmond na de zomer, op het huidige niveau kunnen blijven rijden. Het staat vast dat enkele lijnen opgeheven zullen worden en dat anderen ingekort worden of minder frequent gaan rijden.

Reeds in september 2010 was de PvdA zeer kritisch over de bezuinigingsplannen van de Provincie. Onduidelijk is echter op dit moment nog hoe dit zal uitpakken in Haarlem. PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker: "Wij vrezen dat straks veel Haarlemmers die juist afhankelijk zijn van het openbaar vervoer in de problemen komen. Ouderen kunnen straks niet meer 's avonds weg, als buslijnen om 21.00 uur ophouden met rijden".

PvdA-raadslid Marceline Schopman vroeg in september ook al aandacht voor het handhaven van de bestaande lijnen en het frequent laten rijden van de bussen in Haarlem. Schopman: "Een betrouwbaar, frequent rijdend en hoogwaardig openbaar vervoer vinden wij als PvdA Haarlem zeer belangrijk. Daarbij is het ook nog beter voor het milieu, van groot belang bij het tegengaan van vereenzaming en essentieel om Haarlem bereikbaar en aantrekkelijk te houden voor wonen, werken en ontspanning."

PvdA-statenlid Gohdar Massom is uitermate kritisch over het schrappen van buslijnen in Haarlem-IJmond en zegt dat het terugdraaien van de bezuinigingen op busvervoer één van de belangrijke onderhandelingspunten van de PvdA zal zijn bij de collegevorming in Noord-Holland na de verkiezingen van 2 maart.

*** EINDE PERSBERICHT ***