Openbaar Ministerie

OM eist 6 maanden cel in hoger beroep dodelijk ongeval Eerste Stationsstraat Zoetermeer

28 februari 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 6 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 23-jarige man uit Emmen wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeval op 20 januari 2009 in Zoetermeer. Het OM eiste bovendien een rijontzegging voor de duur van 2 jaar. De rechtbank te Den Haag veroordeelde de verdachte voor dit feit tot 240 uur werkstraf en 18 maanden rijontzegging. De rechtbank legde daarnaast 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op. Zowel het OM als de verdachte gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep.

De verdachte zou op 20 januari 2009 als bestuurder van een vrachtwagen met oplegger op de Eerste Stationsstraat in Zoetermeer een bocht naar rechts hebben genomen, terwijl zich rechts van de vrachtwagen een 12-jarige jongen op de fiets bevond. De vrachtwagenchauffeur heeft de jongen niet gezien, waardoor de jongen werd ingesloten en ten val kwam. De jongen is als gevolg hiervan komen te overlijden De verdachte wordt verweten dat hij zijn zijspiegels niet goed had afgesteld en dat zijn spiegels bevuild waren waardoor hij zeer weinig zicht had.

Hoger beroep OM
Het hoger beroep van het OM richtte zich slechts tegen de door de rechtbank opgelegde straf. Het OM vindt dat verdachte, een beroepschauffeur die bekend was met de verkeerssituatie ter plaatse, als geen ander moet weten hoe gevaarlijk het is om met onjuist afgestelde spiegels met een vrachtwagen aan het verkeer deel te nemen. Het OM is dan ook van mening dat niet kan worden volstaan met een werkstraf, maar dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het feit.

Uitspraak (naar verwachting) op 14 maart 2011.