Amnesty International

Het persbericht van de Control Arms Coalition 'Hoogste tijd voor een Internationaal Wapenhandelsverdrag' bevatte een foutieve datering. Ook is er een kleine wijziging in de vierde alinea nagestuurd. U vindt hieronder de gecorrigeerde versies.

AMNESTY INTERNATIONAL
PERSBERICHT

28 februari 2011

Control Arms Coalition: Hoogste tijd voor een Internationaal Wapenhandelsverdrag

Activisten van de Control Arms Coalition hebben vandaag in New York opgeroepen wapenleveranties aan schenders van mensenrechten stop te zetten. De oproep was gericht aan regeringen die deze week bij de Verenigde Naties bijeenkomen om de onderhandelingen voort te zetten voor een Internationaal Wapenhandelsverdrag, een juridisch bindend verdrag om de wereldwijde handel in wapens te reguleren.

'Het doden en verwonden van vreedzame demonstranten in het Midden Oosten en Noord Afrika toont aan hoe dringend en noodzakelijk het is strikte controle te krijgen op het brede scala aan wapenarsenaal waar onschuldige burgers het slachtoffer van kunnen worden. Regeringen van wapenproducerende landen moeten inzien dat hun burgers het niet langer accepteren dat wapens vrijelijk worden verkocht aan leiders die geen skrupules kennen om deze tegen hun eigen bevolking in te zetten,' zei Salah Abdellaoui van Amnesty International.

Bovenaan de agenda staan besprekingen over de criteria waaronder wapenverkopen al dan niet worden toegestaan. Activisten benadrukken dat er geen wapendeals mogen worden gesloten als er een groot risico bestaat dat deze wapens, munitie of bijbehorende apparatuur gebruikt worden voor mensenrechtenschendingen. De Control Arms Coalition vindt dat de VN Veiligheidsraad de juiste beslissing heeft genomen door een stevig wapenembargo in te stellen voor Libië, waaronder een breed scala aan wapens, munitie, apparatuur en categorieën wapenhandel valt. De wereld heeft een preventief mechanisme nodig om tragedies zoals die in Libië voor altijd te voorkomen. Staten moeten er daarom voor zorgen dat het Wapenhandelsverdrag waarover nu onderhandeld wordt lering trekt uit dit belangrijke precedent.

De regeringen zullen in New York ook bespreken welke soorten wapens onder het Wapenhandelsverdrag vallen. De Control Arms Coalition wil een verdrag voor alle wapens, munitie en bijbehorende apparatuur - van pantservoertuigen, raketten en vliegtuigen tot kleine wapens, granaten en munitie - die gebruikt kunnen worden door het leger, de politie en veiligheidstroepen. Alleen dan zal het verdrag effectief zijn om mensenlevens te sparen en ernstige schendingen van mensenrechten te voorkomen. Ook internationale samenwerking en bijstand is noodzakelijk voor een effectieve werking van het verdrag, vindt de coalitie,

'Er komt een einde aan de tijd waarin regeringen en bedrijven zonder juridisch bindende regels konden werken. Het is belachelijk dat er wel verdragen zijn voor de verkoop van dinosaurusbotten en postzegels, maar niet voor dodelijke wapens. Degenen die op een onverantwoordelijke manier wapens exporteren moeten weten dat dit niet langer kan. Het is tijd om de wapenhandel onder controle te brengen,' zei Anna McDonald van Oxfam'.

Volgens de Control Arms Coalition sterft er elke minuut ergens op de wereld iemand door gewapend geweld. Duizenden mensen worden elke dag verwond en mishandeld met wapens.

'We hopen dat er deze week een verdragstekst komt die tot in detail de voorwaarden voor de toekomstige wapenhandel reguleert. Het is van het grootse belang dat we ons realiseren dat we halverwege de onderhandelingen zijn, en dat er niet veel tijd meer over is.' zei Baffour Amoa van IANSA, het Internationale Actienetwerk voor Kleine Wapens.

Er zijn op dit moment geen alomvattende, juridisch bindende internationale regels voor de handel in conventionele wapens. Door allerlei lacunes en mazen in regionale en nationale controlemechanismen is het mogelijk dat geweren, kogels, tanks, projectielen en raketten in conflictgebieden terechtkomen, in de handen van leiders en rebellen. Ze worden gebruikt voor oorlogsmisdaden, ernstige mensenrechtenschendingen en andere systematische vormen van gewapend geweld.

Noot aan de redactie
De Control Arms Coalition is een wereldwijd netwerk van organisaties die campagne voeren voor een Internationaal Wapenhandelsverdrag. De coalitie is ontstaan uit een initiatief van Nobelprijswinnaars, waaronder Amnesty International en dr. Oscar Aris. De Control Arms-campagne werd in 2003 gelanceerd door Oxfam International, Amnesty International en IANSA. In 2006 overhandigde de coalitie een petitie met een miljoen foto's aan Secretaris-generaal Kof Annan ter ondersteuning voor een internationaal wapenhandelsverdrag.

In december 2006 stemden 153 regeringen bji de Verenigde Naties voor de start van onderhandelingen voor een Internationaal Wapenhandelsverdrag. Sindsdien is er steeds meer steun voor een dergelijk verdrag. De slotconferentie voor het verdrag wordt in juli 2012 gehouden. Kijk voor meer informatie op http://www.controlarms.org/ of http://www.amnesty.nl/thema/thema_wapenhandel

Extract from 110225: 1400 Draft SCR on Libya
"Arms Embargo 9. Decides that all Member States shall immediately take the necessary measures to prevent the direct or indirect supply, sale or transfer to Libya, from or through their territories or by their nationals, or using their flag vessels or aircraft, of arms and related materiel of all types, including weapons and ammunition, military vehicles and equipment, paramilitary equipment, and spare parts for the aforementioned, and technical assistance, training, financial or other assistance, related to military activities or the provision, maintenance or use of any arms..." related materiel, including the provision of armed mercenary personnel whether or not originating in their territories,