Politie Flevoland

Alerte getuige brengt boeventrio ten val

Zeewoldense zaak directe link naar misdrijven in Zuid Holland en Overijssel

Zeewolde, 01-03-2011 o Donderdagmiddag zijn drie Roemenen (28, 31 en 41 jaar) op heterdaad betrapt nadat ze met een gestolen pinpas geld opnamen bij een geldautomaat. Het drietal is aangehouden op verdenking van diefstal in vereniging en pinpasfraude waarbij een 79 jarige vrouw uit Zeewolde slachtoffer werd. De zaak kwam aan het licht dankzij een alerte buurtbewoner die zag hoe de oude dame werd bestolen en direct
1-1-2 alarm belde.

Rond 15.00 uur zag een buurtbewoner in de omgeving van Flierbes hoe drie Oostbloktypes een oude vrouw aanspraken en bij het pakken van haar portemonnee er iets vreemds gebeurde. De getuige aarzelde geen seconde en volgde het drietal dat in een auto was gestapt. Ondertussen alarmeerde de getuige de politie via 1-1-2 alarm. De rit ging direct naar een pinautomaat in Zeewolde. Ondertussen snelden gealarmeerde agenten naar de pinautomaat waar het drietal werd betrapt op het moment dat ze een flink bedrag uit de muur hadden gehaald. Bij de aanhouding werd de gestolen pinpas van de oude dame aangetroffen.

Bij het rechercheonderzoek dat volgde bleek al snel dat de drie Roemenen actief waren door heel Nederland. Er werden goederen aangetroffen die konden worden teruggebracht bij een straatroof in Zuid Holland en een pinpasfraude in Overijssel. Ook hier waren de slachtoffers oudere dames van 75 en 79 jaar en hadden de dieven enkele duizenden euros buit gemaakt.

Babbeltruc en wisseltruc: wees alert!

Opmerkelijk is dat het trio zich bewust richt op seniore slachtoffers. Allereerst volgen ze hun slachtoffer enige tijd. Op het moment dat het slachtoffer in een winkel gaat pinnen wordt het spannend voor de boeven, want ze zijn geheel gefocust om de pincode te bemachtigen. Via afkijken en afleiden lukt het ze om de pincode te bemachtigen. Daarna is het zaak om de bewuste pinpas van het slachtoffer te pakken. Dit gebeurt in bijna alle gevallen door een babbeltruc en een wisseltruc. Het slachtoffer wordt op straat aangesproken met een verhaal in de trend van: Sorry mevrouw u heeft geld laten vallen! . De dieven maken daarbij gebruik van een biljet van 20 of 50 euro. Het slachtoffer, dat veelal verbaast reageert, pakt dan haar portemonnee om dat te controleren. Op dat moment is één van de daders bijzonder behulpzaam en wordt het bankpasje gepikt en in sommige gevallen een ander pasje (vaak al gebruikt en ook gestolen) teruggestopt.

Daarna is het een kwestie van zo snel mogelijk naar een pinautomaat rijden en...pinnen!
De recherche van Zeewolde heeft ondertussen het Flevolandse onderzoek bijna afgerond. Verwacht wordt dat de drie Roemenen zullen worden overgedragen aan de recherche in Zuid Holland en heeft ook Overijssel grote interesse in de drie Roemeense mannen.

Politie Flevoland waarschuwt regelmatig voor oplichters en pinpasfraudeurs.
Tips om pinpasfraude en oplichting tegen te gaan:


1) Wees gezond wantrouwig, geloof niet iedereen en zeker geen mooie praatjes


2) Scherm je pincode af. Bijvoorbeeld met je andere hand zodat afkijken niet mogelijk is


3) Wees assertief: Spreek mensen aan die voor je gevoel te dichtbij staan als je gaat pinnen. Vraag desnoods hulp en steun van het winkelpersoneel


4) Bel direct 1-1-2 alarm als je misdaad op heterdaad ziet


5) Doe aangifte als je slachtoffer bent geworden. Op die manier kunnen oplichters en fraudeurs eerder gepakt en vervolgd worden.

De alerte getuige kan rekenen op een leuk presentje van politie Flevoland.