Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

1 maart 2011, 16.05 uur

Duikers van de Koninklijke Marine hebben vorige week in de rivier de Noord, vlakbij Rotterdam, naar bewijsmateriaal gezocht voor een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurde op verzoek van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 21 en 27 februari.

De politie diende het verzoek tot militaire bijstand in vanwege de sterke stroming in de getijdenrivier de Noord en het drukke scheepvaartverkeer.

Zeemijn geruimd

De mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen bracht vorige week een explosief op de Noordzee tot ontploffing. Het ging om een Duitse zeemijn van het type GD, die in de Tweede Wereldoorlog ook als dieptebom werd ingezet.

Drenkeling

De boordhelikopter van Hr. Ms. Amsterdam heeft, in samenwerking met de kustwachtcutter Panter, een super-RHIB van de kustwacht, het maritiem patrouillevliegtuig DASH-8 en civiele eenheden op Aruba, gezocht naar een drenkeling van een cruiseschip. Ondanks de grootscheepse zoekactie voor de kust van Aruba werd de persoon niet gevonden.

Operaties in het buitenland:

C-130 vliegt op Tripoli om mensen te evacueren. Foto: ministerie van Defensie

Libië
Vanwege de onrustige situatie in Libië hebben een KDC-10 en een C-130 Hercules transportvliegtuig de afgelopen week evacuatievluchten vanuit Libië uitgevoerd. In totaal zijn 41 Nederlanders en 83 passagiers van andere nationaliteiten geëvacueerd. De KDC-10 vloog rechtstreeks vanuit Eindhoven naar Tripoli. De C-130 voerde de evacuatie uit vanaf een NAVO-basis op Sicilië. Daarnaast was Hr. Ms. Tromp buiten de territoriale wateren van de Libische kust aanwezig om eventueel te ondersteunen.

Afghanistan
Afgelopen periode zijn in het zuiden van Afghanistan F-16's ingezet voor het afschrikken van vijandelijke strijders die een Forward Operating Base (FOB) wilden aanvallen. De inzet van de Nederlandse F-16's bestond uit een zogeheten `show of force'. Door laag over te vliegen en gebruik te maken van flares maakten de F-16's hun aanwezigheid kenbaar. Er werden geen wapens ingezet.

Verkenning Mazar-e-Sharif 25 militairen van de Koninklijke Luchtmacht hebben afgelopen week een verkenning uitgevoerd op de basis Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan. De verkenning richtte zich op de plannen om de 4 F-16's, die momenteel op Kandahar gestationeerd zijn, te verplaatsen naar Mazar-e-Sharif.

Komende periode:

In verband met de onrust in Libië bevindt een C-130 Hercules transporttoestel zich momenteel op de NAVO-basis Sigonella in Sicilië en vaart het marinefregat Hr. Ms. Tromp buiten de territoriale wateren van Libië.

Missiegebied uitgelicht: Burundi

In 2004 kwam er een einde aan 10 jaar burgeroorlog in Burundi die, net als in het buurland Rwanda, werd uitgevochten tussen Hutu's en Tutsí's. Nederland neemt sindsdien deel aan het Security Sector Reform (SSR) programma waarin aan een totale hervorming en opbouw van de veiligheidssector van het Centraal-Afrikaanse land wordt gewerkt. Het uiteindelijke doel van de missie is een stabiel land dat haar bevolking zelfstandig veiligheid kan bieden.

SSR-Burundi bestaat uit meerdere samenhangende projecten gericht op de professionalisering van het Burundese leger, de politie en het nastreven van goed bestuur. Namens Defensie adviseren en ondersteunen luitenant-kolonel Alwin van den Boogaard en zijn ranggenoot Rob Gouders het Burundese ministerie van Defensie. Van den Boogaard: "Samen met de Nederlandse ambassade geven wij gestalte aan het 3D-concept zoals dat ook in Afghanistan is toegepast en welke ervaring we hier kunnen gebruiken. Dat is gericht op armoedebestrijding en capaciteitsontwikkeling en versterking van de integriteit van het Burundese leger volgens democratische principes. Zonder veiligheid is ontwikkeling tenslotte niet mogelijk."

Renovatie
De Nederlandse missie is verdeeld over 4 fasen waarvan de eerste vrijwel is afgerond. Gouders: "De eerste fase bestond uit de voortzetting van (door bijvoorbeeld VN) in gang gezette projecten, invulling van de randvoorwaarden voor het geven van opleidingen en een eerste voorzichtige aanzet om meer structurele problemen aan te pakken." Hiervoor moest een aantal totaal verouderde en verkommerde kazernes worden gerenoveerd. Om de Burundese genie te trainen werd in 2009 de hulp ingeschakeld van een Nederlandse genie-eenheid. Deze eenheid leerde de Burundezen moderne bouwtechnieken en deed zelf ervaring op met het optreden in Centraal-Afrika.

Ethiek
De invulling van de tweede fase is in nauw overleg met de Burundezen tot stand gekomen. Gouders: "Zij zijn tot 4 strategische speerpunten gekomen: militaire ethiek, gender, verbetering van het militair juridisch systeem en het opstellen van een Defence Review, een soort meerjarenplan. Hier gaan we de komende 2 jaar mee aan de slag waarbij we ons focussen op het gedrag en de ethiek. Wij proberen een bewust proces te maken van de vraag op welke wijze proportioneel geweld kan worden toegepast. Deze zaken pakken we aan samen met experts van andere ministeries en wat nieuw is voor de Burundezen, samen met de burgermaatschappij. We geven zo de transformatie van het Burundese leger verder vorm zodat ze uiteindelijk transparant, betaalbaar en zelfstandig de uitdagingen aankunnen."

Het SSD-programma draagt op die manier bij tot een verdere professionalisering van het Burundese leger. Professionalisering is een noodzaak om op een juiste en evenwichtige wijze vredesmissies uit te voeren. Burundi levert op dit moment samen met Uganda als enige land troepen aan AMISOM, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Samen met de strijd tegen de piraterij van de internationale gemeenschap, en dus ook Nederland, wordt bijgedragen aan veiligheid en stabiliteit op regionaal maar ook op internationaal niveau.