Ministerie van Defensie

Marine zoekt onder water naar bewijsmateriaal

1 maart 2011, 17.13 uur

Duikers van de Koninklijke Marine hebben vandaag in rivier de Noord nabij Rotterdam wederom gezocht naar bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurde op verzoek van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond.

Het bewijsmateriaal ligt vermoedelijk op de bodem van de Noord. Vanwege de sterke stroming in deze getijdenrivier en het drukke scheepvaartverkeer diende de politie een verzoek tot militaire bijstand in.

Vorige week dinsdag zocht de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine een gebied van 400 bij 500 meter af met de onderwaterrobot REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Vandaag brachten marineduikers de blinde vlekken in kaart, zoals de bodem rond de pijlers van de brug over de Noord. Hierbij maakten de duikers gebruik van de akoestische camera Navigator en sonarapparatuur.

Zwaar

"Een fysiek zeer zware duik door de sterke stroming", stelt marineduiker Wiebe Wester achteraf. "In deze getijdenrivier kan alleen gedoken worden tijdens de kentering van het getij, dus wanneer de stroomrichting verandert. Alleen dan neemt de stroming genoeg af, om er tegenin te kunnen zwemmen". Om de veiligheid van de duikers te garanderen, sloot de waterpolitie een deel van de waterweg af voor het scheepvaartverkeer.

Civiele ondersteuning

De DDG ondersteunt steeds vaker civiele autoriteiten. Zowel bij het opsporen van drugs, wapens of vermiste personen als bij calamiteiten. Maar ook voor havenbescherming wordt de eenheid ingezet. Zo voert de DDG standaard een preventief bommenonderzoek uit bij staatsbezoeken, nationale evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.