Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LITERAIRE PRIJS DE INKTAAP WORDT VOOR DE TIENDE KEER UITGEREIKT

ANTWERPEN / ROTTERDAM. De afgelopen weken hebben meer dan 2.500 jongeren in Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao met elkaar gedebatteerd over welk boek de winnaar is van de literaire jongerenprijs De Inktaap 2011. Wordt het Bernard Dewulf met Kleine Dagen, Erwin Mortier met Godenslaap of Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen? De winnaar wordt bekend gemaakt op maandag 1 maart in deSingel in Antwerpen.

Ruim 160 schooljury's uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hebben de afgelopen weken slotdebatten gehouden. Hierin gingen leerlingen met elkaar in discussie over de drie genomineerde boeken en bepaalden zo hun voorkeur.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied en vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Voor De Inktaap maken jongeren een keuze uit de winnaars van drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. De jongeren kiezen uit die drie boeken hun eigen winnaar. De genomineerde boeken zijn: Kleine dagen van Bernard Dewulf (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010), Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en 's Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010).

De Inktaap 2011 wordt op 1 maart uitgereikt aan het eind van de feestelijke slotdag in deSingel te Antwerpen. De deelnemende scholieren kunnen daar de aanwezige auteurs van de genomineerde boeken ontmoeten en interviewen en debatteren er over de genomineerde boeken. Maar liefst drie leden van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie zullen aanwezig zijn: de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en de Nederlandse staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra spreken aan het einde van de dag nog enkele literaire woorden. Verder zijn er diverse optredens van o.a. muzikant STIJN en dichter Stijn Vranken.

De slotdag van De Inktaap duurt van 11.00 uur (zaal open 10.00 uur) tot 16.00 uur. De prijsuitreiking vindt rond 15.15 uur plaats.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland. De organisatie wordt uitgevoerd door Villanella te Antwerpen en Passionate Bulkboek te Rotterdam.

WINNAARS VORIGE EDITIES:

De Inktaap 2010: Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen De Inktaap 2009: A.F.Th - Het schervengericht

De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen De Inktaap 2007: Henk van Woerden - Ultramarijn

De Inktaap 2006: Willem Jan Otten - Specht en zoon De Inktaap 2005: Arthur Japin - Een schitterend gebrek

De Inktaap 2004: Tom Lanoye - Boze tongen
De Inktaap 2003: Harry Mulisch - Siegfried

De Inktaap 2002: Tomas Lieske - Franklin

--Einde bericht--

Noot aan de redactie:
Inlichtingen - www.inktaap.org
Nederlandse Taalunie: Ellen Fernhout, efernhout@taalunie.org, +31 (0)70 346 95 48 Voor Vlaanderen: Villanella, Hadewych De Prins, hadewych@villanella.nl, +32 (0)3 260 96 10 Voor Nederland: Passionate Bulkboek, Silvana Sodde, silvana@passionatebulkboek.nl, +32 (0)3- Ultramarijn+31 (0)10 276 26 26

Wilt u aanwezig zijn op de Slotdag op 1 maart 2011 in deSingel te Antwerpen? Stuur dan het bijgevoegde aanmeldformulier naar silvana@passionatebulkboek.nl.