Gemeente Utrecht

Zie jij ze al vliegen? De vleermuizen?

2011 is het jaar van de vleermuis. Een jaar vol excursies en activiteiten rondom de vleermuis, maar ook een jaar waarin de gemeente de hulp van inwoners vraagt om waarnemingen van vleermuizen door te geven. De aftrap vindt plaats op 1 maart met een lezing op Griftsteede in het Griftpark door vleermuisexpert de heer Zomer Bruin. Een start met verhalen en prachtige beelden van dit vliegende zoogdier.

Niet alleen in Nederland maar wereldwijd is 2011 het Jaar van de Vleermuizen. En dat is hard nodig. Het gaat niet zo goed met de vleermuis, ook in Utrecht niet. Goede overwinteringplekken waren tot het midden van de vorige eeuw gemakkelijk te vinden in de binnenstad van Utrecht. Door renovaties, isolatie of sloop verdwijnen veel plekken waar vleermuizen kunnen huizen. En in de huidige bouwstijl is weinig ruimte voor vleermuizen. Bovendien verliest de vleermuis groen en wordt zijn leefgebied doorsneden door wegen en verlichting. Slecht nieuws, want nuttig is de vleermuis zeker. Een watervleermuis vangt bijvoorbeeld al zo'n 3.000 muggen per nacht.

Wintertellingen
Jaarlijks tellen de vrijwilligers van de vleermuiswerkgroep Utrecht en de Zoogdiervereniging het aantal vleermuizen dat in Utrechtse kelders overwintert. Door het inrichten van speciale kelders in de stad gaat het wel ietsje beter met de vleermuis. Eric Jansen van de zoogdierenvereniging: "Eind januari zijn in 57 kelders in de stad, voornamelijk op de forten, 45 vleermuizen van vijf verschillende soorten geteld. Dit is één vleermuis meer dan in 2010. De meest getelde vleermuis is de gewone grootoorvleermuis. Aan de zuid- en zuidoostkant van de stad zijn ook watervleermuizen en franjestaarten gezien. Het is voor de werkgroep onduidelijk waar en hoeveel vleermuizen precies nog in de binnenstad overwinteren."

Vleermuizen spotten en melden
Om de vleermuis beter te beschermen is het belangrijk om te weten waar ze in Utrecht voorkomen. Bewoners kunnen helpen door waarnemingen van vleermuizen te melden. Op www.utrecht.nl/vleermuis kunnen waarnemingen van vleermuizen op een digitale kaart worden aangegeven. Daardoor is ook te zien waar in de stad Utrecht nog meer vleermuizen gezien zijn. De gemeente kan dan gerichter de vleermuis beschermen. Dit jaar worden bijvoorbeeld honderd vleermuiskasten opgehangen.

Lezing
De lezing over de vleermuis vindt plaats op Griftsteede in het Griftpark op dinsdag 1 maart van 20.00- 22.00 uur. Deelname is gratis, de plaatsen zijn beperkt dus belangstellenden kunnen zich melden via de website: www.utrecht.nl/vleermuis