Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 februari 2011

Start werkzaamheden op de NUON-locatie Helderseweg

Voor 1 maart 2011 wordt de eerste stap gezet naar het ontwikkelen van de NUON-locatie; het voormalig gasfabrieksterrein aan de Helderseweg. Alle bomen worden gekapt en daarna gaat de provincie Noord-Holland de grond saneren. Deze sanering is nodig omdat de grond van de NUON-locatie vervuild is. Deze moet gereinigd worden voordat verdere ontwikkelingen mogelijk zijn. Provincie Noord-Holland en gemeente Alkmaar hebben met Stichting Animo afspraken gemaakt over de hoeveelheid groen, en de wijze waarop groen terug komt op de locatie en in de nabije omgeving daarvan. De gemeente is van plan om de NUON-locatie te ontwikkelen tot een kantoorlocatie.

Oud voor nieuw

Voor het begin van het broedseizoen van vogels worden de bomen gekapt. Het verdwijnen van groen gaat iedereen altijd aan het hart, ook als het niet anders kan. Provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar hebben met Stichting Animo afspraken gemaakt over de herplant van groen. Er is afgesproken dat de oever van de Bergerringvaart aan de noordzijde en een deel van de tegenover gelegen Stadskwekerij als natuurvriendelijke oever worden ingericht. Compleet met een zogenaamde 'ijsvogelwand'. Oude, dikke bomen die gekapt worden, worden na de sanering vervangen door bomen met een substantiële stamdikte. Er wordt nog onderzoek naar gedaan of in de nieuwe bebouwing nestvoorzieningen voor vogels en/of vleermuizen kunnen worden meegenomen.

Duurzaam hergebruik en extraatje voor 'Dikke Prik'

Gekapte bomen krijgen een duurzame bestemming dankzij het initiatief van Stichting Animo. De provincie zal de boomstammen afvoeren naar meubelmakerij Van de Kommer in Stompetoren. Deze wil de boomstammen graag gebruiken om meubels van te maken. De meubelmakerij gaat daarnaast graag in gesprek met Stichting Animo over nog duurzamere productiemethoden. Als dank zal de meubelmakerij zorgen voor houten egelnestkasten voor egels van egelopvang 'Dikke Prik'. De egelnestkasten worden op markten en braderieën in de nabije omgeving te koop aangeboden. De egelopvang ontvangt vrijwel geen subsidie en houdt met moeite het hoofd boven water. Op deze manier wordt gezorgd voor inkomsten, waarmee men zieke of verzwakte egels door de winter kan loodsen.