Gemeente Den Haag

Spectaculaire aankopen Picasso en Jan Steen

Gepubliceerd: 03 februari 2011 Laatste wijziging: 02 februari 2011

Het Mauritshuis toont vanaf 3 maart op de grote Jan Steen-tentoonstelling een bijzondere aankoop, het schilderij Mozes en de kroon van de farao. In het Gemeentemuseum is vanaf 5 februari Picasso's Lezende vrouw in korset te zien, pas verworven door de Triton Foundation.

Het Mauritshuis heeft het bijzondere historiestuk Mozes en de kroon van de farao van Jan Steen (1626-1679) verworven uit particulier bezit. Het museum bezit al een uitgelezen verzameling van 14 schilderijen van Steens hand, waaronder absolute hoogtepunten als Het oestereetstertje en `Soo voer gesongen, soo na gepepen'. Een voorbeeld van zijn historiestukken ontbrak echter tot op heden. Daarom vormt Mozes en de kroon van de farao een zeer welkome aanvulling op de collectie van het Mauritshuis.

De voorstelling verbeeldt een minder bekende episode uit de kindertijd van Mozes. Het meesterlijk geschilderde doek laat zien dat Jan Steen een ongeëvenaarde verhalenverteller was. De nieuwe aanwinst is tot stand gekomen dankzij de steun van de BankGiro Loterij en is te zien op de tentoonstelling Leven in de brouwerij: Jan Steen in het Mauritshuis

Tritonkabinet

bron: gemeentemuseum.nl

In het Tritonkabinet toont het Gemeentemuseum een kleine selectie uit het uitgebreide werk van Pablo Picasso. Aanleiding van de tentoonstelling is de spectaculaire aankoop van het kubistische schilderij Lezende vrouw in korset door de Triton Foundation dat nu voor het eerst in Nederland aan het publiek wordt getoond. Samen met de 3 sleutelwerken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag vormt het de kern van de tentoonstelling. De presentatie wordt aangevuld met diverse tekeningen en prenten en de bijzondere Grand vase aux femmes nues uit 1950, ook uit een privé verzameling.

* Pablo Picasso, Gemeentemuseum Den Haag, 5 februari tot en met 11 september

* Leven in de brouwerij, Jan Steen in het Mauritshuis, 3 maart t/m 13 juni 2011