Rijksvoorlichtingsdienst

Rectificatie: Medaille voor Afghanistangangers

Militairen van de Redeployment Taskforce en de Air Taskforce sluiten samen met hun thuisfront op donderdag 3 maart hun uitzending ceremonieel af. Zij ontvangen van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. De uitreiking is in de IJsselhallen in Zwolle.

Het gaat om ruim 600 militairen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land die na beëindiging van de Nederlandse deelname aan ISAF III in Uruzgan per augustus 2010 de logistieke afwikkeling van deze missie voor hun rekening hebben genomen: de grootste logistieke operatie uit de vaderlandse krijgsgeschiedenis. Er zijn in Afghanistan nog steeds militairen actief voor de Redeployment Taskforce en Air Taskforce.

Ook 243 luchtmachtmilitairen worden gedecoreerd. Zij maakten in Uruzgan deel uit van de Air Taskforce (ATF) en het Forward Support Element 6 (FSE 6). De Air Taskforce, waartoe ook het Apache Heli Detachement 10 behoorde, verzorgde luchtsteun met F-16's en Apaches ten behoeve van de redeployment troepen. Zij deden dit voor zowel Nederlandse troepen als die van de coalitiepartners. Het FSE 6 is ingezet om, met luchttransport, de materiële en personele logistiek tussen het inzetgebied en Nederland in goede banen te leiden. Het FSE opereerde in de Verenigde Arabische Emiraten.