Provincie Overijssel

Schetsontwerpen bruggen Bergentheim en Kloosterdijk klaar

28 februari 2011

De schetsontwerpen voor de nieuwe bruggen Bergentheim en Kloosterdijk (Hardenberg) over het kanaal Almelo-De Haandrik zijn klaar. Omwonenden en plaatselijke belangenverenigingen mogen op 3 maart aangeven naar welk ontwerp hun voorkeur uitgaat.

De provincie Overijssel heeft voor brug Bergentheim vier en voor brug Kloosterdijk drie ontwerpen laten maken. De ontwerpen voor de nieuwe bruggen vertonen gelijkenis met het ontwerp voor de brug Hoogenweg, omdat er sprake is van een `familie van bruggen'. Per locatie is er sprake van een unieke brug, passend in de omgeving, maar bepaalde elementen uit het ontwerp voor brug Hoogenweg (zoals openheid, slankheid en kleurstelling) komen terug in de ontwerpen voor de overige bruggen.

De schetsontwerpen voor de bruggen Beerzerveld en Emtenbroekerdijk zijn voor de zomer klaar. Ook bij die bruggen mag de omgeving kiezen uit meerdere ontwerpen. De vijf nieuwe bruggen kosten ongeveer 1,5 miljoen euro per stuk. De nieuwe brug Hoogenweg is begin volgend jaar klaar. De andere bruggen worden in de loop van 2012 en 2013 vervangen.

Nieuwe bruggen over het kanaal Almelo-De Haandrik zijn nodig om de doorvaartbreedte te vergroten en het kanaal zo geschikt te maken voor schepen met een laadvermogen van 700 ton.

Burgerparticipatie

Gedeputeerde Job Klaasen van de provincie Overijssel benadrukt dat de mening van omwonenden en belangenverenigingen zwaar meeweegt bij de keuze voor de ontwerpen. "Natuurlijk overleggen wij over de bruggen met onze partners, zoals de gemeenten, het Oversticht en Kunst & Cultuur Overijssel. Maar wij vinden het ook heel belangrijk dat de bewoners in de omgeving meedenken. Zij wonen immers in het gebied, maken dagelijks gebruik van de bruggen of kijken er tegenaan. Wat mij betreft is burgerparticipatie de rode draad in het hele project."

Opwaardering 700 ton

De provincie Overijssel wil de bevaarbaarheid van vaarroutes naar de economische centra in Overijssel bevorderen. Om het kanaal Almelo-De Haandrik geschikt te maken voor schepen met een laadvermogen van 700 ton, laat de provincie het kanaal ongeveer een halve meter dieper uitbaggeren. Verder gaat de provincie bruggen voorzien van wachtplaatsen om snel van en aan boord te kunnen komen. Tenslotte komen er vijf nieuwe bruggen. De werkzaamheden zijn naar verwachting op 1 januari 2014 afgerond, de totale kosten bedragen ongeveer EUR 19 miljoen.

Bekijk hier de schetsontwerpen voor brug Bergentheim.

Bekijk hier de schetsontwerpen voor brug Kloosterdijk.

Lees meer over het project 'Opwaardering Kanaal Almelo-De Haandrik'

Zie het origineel