Universiteit van Tilburg

Persbericht 1 maart 2011

Project Lean Logistiek in Midden-Brabant van start

Universiteit van Tilburg begeleidt invoering Lean Management

Maak gebruik van de kennis op de werkvloer om zo optimaal mogelijk om te gaan met productiemiddelen en tegelijkertijd aantrekkelijk werk te creëren. Dat is in een notendop de filosofie achter Lean Management. Op donderdag 3 maart ondertekenen de Universiteit van Tilburg en Midpoint Brabant de partnerovereenkomst voor Lean Logistiek, Meer waarde met mensen, een project om Lean Management in te voeren bij logistieke bedrijven in de regio Midden-Brabant.

Het project Lean Logistiek maakt deel uit van het programma Logistic City van Midpoint Brabant, een initiatief om van Midden-Brabant ook in de toekomst een logistieke topregio te maken en de positie op het terrein van duurzaam goederenvervoer en logistiek te continueren en te versterken. Dat moet gebeuren door innovatie in de markt, verbetering van de bereikbaarheid van Midden-Brabant, versterking van de havens in de regio en door scholing beter te laten aansluiten op ontwikkelingen in de markt. Partners in het programma zijn behalve Tilburg University partijen als Syntens, KvK Brabant, ROC Tilburg, MOL Logistics, GVT, C. Huybregts B.V., NHTV en TLN. Logistic City wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg. Zij investeren samen met de overige partners ¤4,1 miljoen in het totale programma.

Het deelproject Lean Logistiek stoelt op een managementmethode afkomstig uit Japan, waar Toyota door middel van Lean Management met succes alle handelingen in het productieproces van auto's efficiënter wist te maken. Zo efficiënt dat het bedrijf werkt zonder voorraden.

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg zullen deze methode gaan toepassen binnen zeven bedrijven in de Brabantse distributiesector. De methode behelst innovaties van de dienstverlening door werknemers zelf kritisch te laten kijken naar hun werk en die kennis te gebruiken voor het aanbrengen verbeteringen. Simpele verbeterpunten die werknemers zelf waarnemen kunnen vaak al een groot verschil maken. Uitgangspunt bij al die verbeteringen is de dienstverlening aan de klant. Na twee jaar zullen de deelnemende bedrijven de Lean Managementfilosofie volledig zelfstandig kunnen toepassen.

De ervaringen met Lean Management worden ook gedeeld met andere bedrijven, onder meer met een website. Die maakt deel uit van Het Huis van de Logistiek, een fysieke en virtuele omgeving om praktische, logistieke kennis te delen en ook rond arbeid en scholing samen te werken aan de logistieke topregio.