Gemeente Tiel


Installatie Tielse kinderraad

De stemmen zijn geteld; de leden van de Tielse kinderraad zijn bekend. Op donderdag 3 maart 2011 om 15.00 uur installeert burgemeester De Vreeze de kinderraad in de raadzaal van het stadhuis. De kinderraad is bedoeld om jongeren in een vroeg stadium te interesseren voor politiek en hen beter bij de politiek te betrekken.

Acht Tielse basisscholen deden mee aan de verkiezingen. Het enthousiasme was groot. Op de Prins Willem Alexanderschool bijvoorbeeld luisterden 70 leerlingen met belangstelling naar het verhaal van de raadsleden. Ook hebben ze een lijst ingevuld met vragen over de politiek. Het is de bedoeling dat dit over een half jaar weer gebeurt, om te kijken of hun kennis over politiek is vergroot.

Leden van de kinderraad

Van elke deelnemende basisschool komen twee leden van de kinderraad.
* Montessorischool Youri Heins en Peter Romijn
* De Moespot Max van de Hurk en Vincent van der Borg
* Prins Willem Alexanderschool Nienke Blauw en Hoang Pham
* De Molenwerf Lesley van der Lee en Rianne Jacobs
* Stefanusschool Tomas van Oostrom en Roxana IJzerman
* Roelant Berk- en Beukschool Cemil Salmaz en Cynthia van den Broek
* De Regenboog Honar Rafiq en Carlo Tienkamp
* De Adamshof Mimoun Achak en Roman Vos

Wat doet de kinderraad

Na installatie vergadert de kinderraad maandelijks. Voor elke vergadering wordt een gastvoorzitter uitgenodigd. De kinderen bepalen zelf de agenda van de vergadering. De kinderraad kan advies geven aan de gemeenteraad over zaken die jongeren aan gaan. Of plannen bedenken die voor jongeren van belang zijn. De kinderraad kan dan aan de gemeenteraad vragen deze plannen uit te voeren.

Door scholing, voorlichting en workshops worden de fijne kneepjes van het politieke handwerk bijgebracht. En de kinderen leren hoe de politiek in elkaar zit. De kinderraad is ontstaan op initiatief van scholen, scholieren en enkele Tielse raadsleden.