Gemeente Zwolle

Onderzoek naar `verkeersknip' Stadshagen voorgelegd aan bewoners

Inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen kunnen donderdag 3 maart tijdens een inloopbijeenkomst reageren op de uitkomsten van een onderzoek naar de zogenoemde verkeersknip in hun wijk. De verkeersknip zorgt ervoor dat auto's in Stadshagen niet van het ene deel van de wijk naar het andere deel kunnen rijden. Omdat er in de wijk bezwaren bestaan tegen de knip heeft de gemeente onderzocht of het autoverkeer in de wijk beter georganiseerd kan worden.

Burgemeester en wethouders willen van wijkbewoners en andere belanghebbenden weten wat zij van de uitkomsten van het onderzoek naar de verkeersknip vinden. Het college heeft vorig voorjaar in haar collegeprogramma al aangegeven dat de verkeersafwikkeling in Stadshagen nog eens goed onderzocht moet worden. De verkeersknip leidt al langere tijd tot ergernis bij automobilisten in de wijk.

Aantal varianten

Het gewenste onderzoek is de afgelopen maanden gedaan. In opdracht van de gemeente heeft verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng een aantal mogelijkheden onderzocht om de bestaande verkeersknip op te heffen. Bij de onderzochte mogelijkheden is gekeken wat de effecten zijn en welke kosten er verbonden zijn aan de verschillende varianten.

Het onafhankelijke verkeersadviesbureau concludeert dat elk van de varianten om de knip op te heffen gevolgen voor de wijkbewoners heeft. In alle gevallen worden autorittijden in de wijk korter. Uit het onderzoek blijkt ook dat de verkeersonveiligheid voor (jonge) fietsers toeneemt door nieuwe (auto)routes. Ook krijgen aanwonenden van alternatieve routes te maken met overlast, door geluidshinder en extra trillingen in hun huizen.

Inloopbijeenkomst

Burgemeester en wethouders willen dat zoveel mogelijk betrokkenen kennis kunnen nemen van de uitkomsten van het onderzoek. Daarom is er op donderdag 3 maart van 17.00 tot 21.00 uur in het Informatiecentrum in Stadshagen (Cultuurhuis, Werkerlaan 1) een inloopbijeenkomst. Wijkbewoners kunnen daar kennis nemen van de uitkomsten van het onderzoek en ze kunnen ook reageren. Het onderzoek is ook te lezen elders op deze website via www.zwolle.nl/verkeersknip.

Hier is ook het reactieformulier te downloaden. Belanghebbenden kunnen dat invullen, printen en kostenvrij insturen, tot en met 18 maart. In het Informatiecentrum van de gemeente Zwolle in het Stadskantoor (Lübeckplein 2) en in het Informatiecentrum Stadshagen (Werkerlaan 1) ligt het onderzoeksrapport van Goudappel Coffeng ter inzage, en kan ook schriftelijk gereageerd worden - eveneens tot en met 18 maart.

Eigen standpunt

Burgemeester en wethouders zullen de reacties uit de wijk meenemen in een eigen standpunt over het rapport en de verkeersknip. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over de vraag of de verkeersknip moet blijven bestaan of niet.

Effecten oplossingen verkeersknip (24 KB)

Onderzochte varianten verkeersknip (139,5 KB)