Algemene Onderwijsbond

03-03-2011

Lerarenbeurs vergoedt hoger collegegeld tweede studie

Het maximum-collegegeld in de Lerarenbeurs wordt voor een tweede bachelor- of masterstudie opgetrokken tot 7.700 euro, een verdubbeling ten opzichte van nu. De regeling gaat al in bij de nieuwe aanvraagronde per 1 april aanstaande om op die manier leraren die te maken krijgen met het hogere collegegeld voor een tweede bachelor- of masterstudie te compenseren. Het totaalbudget voor de lerarenbeurs wordt niet hoger, waardoor naar verwachting ongeveer duizend beurzen minder verstrekt kunnen worden.

"Wij zijn blij dat het ministerie inziet dat mensen in de problemen komen door de veel hogere instellings-collegegelden, maar vinden eigenlijk dat daardoor het budget verruimd had moeten worden", aldus AOb-bestuurder Martin Knoop. Nu profiteren de hogescholen en universiteiten volgens de bond van de regeling, terwijl ondertussen minder mensen gebruik kunnen maken van de razend populaire Lerarenbeurs. "Liever zien wij een uitzonderingspositie voor alle onderwijsopleidingen bij het hogere collegegeld, zodat iedereen daar makkelijk aan kan beginnen zonder uitzonderlijk hoge kosten. Dat is beter voor de onderwijsarbeidsmarkt."
Volgens nieuwe wettelijke regelingen heeft iedere Nederlander recht op één bachelor en masteropleiding voor een laag collegegeld. Wie al zo'n diploma bezit en wil doorstuderen moet een hoger instellingscollegegeld betalen. Dat levert vooral problemen op voor mensen die in het verleden al een master hebben gehaald en nu met de beurs een pedagogische of educatieve master willen volgen. Ook pabo-afgestudeerden die naar het voortgezet onderwijs willen en daarvoor een tweede lerarenopleiding willen volgen, kwamen in de knel. Mensen die na een andere studie en carrière alsnog naar het onderwijs willen overstappen, stuiten ook op dat hoge bedrag.
Door de nieuwe regeling bij de Lerarenbeurs kan voor die groep drie jaar lang wel het hogere collegegeld voor een tweede erkende bachelor- of masterstudie worden vergoed. Daarmee zijn overigens nog niet alle problemen opgelost. Er zijn enkele hogescholen en universiteiten die een collegegeld voor een tweede studie hanteren dat boven de 7.700 euro ligt. De overige vergoedingen stijgen niet mee, de subsidie voor studiekosten en reiskosten worden berekend over maximaal 3500 euro, het oude maximum.
Martin Knoop vindt overigens dat het ministerie voor de onderwijsopleidingen een uitzondering moet maken bij de hogere collegegelden. Uit een SBO-onderzoek blijkt namelijk dat het hogere collegegeld structureel knelpunten oplevert voor de doorstroming op de onderwijsarbeidsmarkt. Zo zullen leraren basisonderwijs lang niet altijd een beurs weten te bemachtigen op het moment dat zij de overtap naar het voortgezet onderwijs willen maken, maar nu van die carrièrestap afzien als zij daarvoor bedragen tot 7.7000 euro per jaar moeten gaan betalen.

Bij het Onderwijsblad van de AOb zit volgende week de speciale uitgave Lerarenbeurs.info. Deze bijlage wordt ook afzonderlijk aan alle scholen in basis- en voortgezet onderwijs toegestuurd. Op de website www.lerarenbeurs.info is het overgrote deel van het aanbod aan opleidingen voor de Lerarenbeurs te vinden.