Provincie Noord-Holland

ILG-gebiedsvoorzitter Laag Holland neemt afscheid

03 maart 2011 -

Op maandag 28 februari nam Willemien van Montfrans-Hartman afscheid als voorzitter van de ILG Gebiedscommissie Laag Holland. Samen met ILG- gedeputeerde Rob Meerhof onthulde zijn een naambordje van het naar haar genoemde wandelpad

Het wandelpad is de ontbrekende schakel tussen de Badkuiproute en de Hekkenroute. Twee routes die recreatieschap Landschap Waterland, mede in opdracht van de Provincie Noord-Holland, uitzette in Nationaal Landschap Laag Holland, ook bekend als ILG-regio Laag Holland. wandelpad

Verbindende factor
De badkuiproute is een wandelrondje vanuit Broek in Waterland. De hekkenroute loopt van Ilpendam naar Edam. Vanuit de Badkuiproute loopt een verbindingsroute via het dorp Overleek naar de Hekkenroute van 2,4 kilometer. Deze route draagt nu de naam `Montfranspad'.

De keuze om juist dit wandelpad naar Willemien van Montfrans-Hartman te noemen, heeft ook een symbolische betekenis. De voormalige ILG-gebiedsvoorzitter stond bekend als de verbindende factor binnen het Nationaal Landschap Laag Holland.

Achtergrond van Montfrans
Willemien van Montfrans-Hartman is vanaf 2005 betrokken bij het Nationaal Landschap. Ze heeft toen het stokje overgenomen van Jan Fokkens als voorzitter van de stichting Nationaal Landschap in oprichting. In 2007 is zij tevens voorzitter geworden van de ILG gebiedscommissie Laag Holland.

Rob Meerhof is vol lof over de inzet van Van Montfrans voor Laag Holland: "Willemien heeft altijd met hart en ziel de waarden van het veenweidelandschap verdedigd. Daarbij heeft zij de provincie gewezen op haar verantwoordelijkheid voor het landschap."

Ondanks de bezuinigingen vanuit het Rijk is Van Montfrans optimistisch over de toekomst van Laag Holland: "De verantwoordelijkheden voor het buitengebied in Laag Holland liggen weer waar ze horen te liggen: bij de provincie, maar dan wel in nauwe samenwerking met de partners."


---