BDO Accountants & Adviseurs

Financiële ondernemingen worstelen met beloningsregelgeving BDO: `Beloningsbeleid blijkt weerbarstig thema'

Financiële ondernemingen worstelen met de invoering van de nieuwe wet- en regelgeving voor een beheerst beloningsbeleid binnen hun organisatie. Ruim anderhalf jaar na de publicatie van `De Principes voor beheerst belonen' van de AFM en DNB blijkt dat de helft van de onderzochte financiële ondernemingen nog geen maatregelen heeft genomen om aan de nieuwe wetgeving per 1 januari 2011 te voldoen. Onvoldoende zicht op de wettelijke verplichtingen en de impact daarvan is een van de oorzaken, stelt BDO.

Uit kwalitatief onderzoek van BDO Consultants blijkt dat ondernemingen een te positief beeld hebben van de mate waarin zij aan wet- en regelgeving voldoen. Het merendeel geeft aan wel `ongeveer' te voldoen aan wet -en regelgeving, terwijl dit bij nadere analyse genuanceerder blijkt te liggen. Zo heeft een beperkt aantal ondernemingen daadwerkelijk een beoordeling van de risico's en mogelijke perverse prikkels van het beloningsbeleid gemaakt. Ook is de betrokkenheid van de afdelingen Riskmanagement en Compliance beperkt. En in nagenoeg geen van de gevallen is er een (in- of extern) toezichthoudend orgaan betrokken bij de opzet, uitvoering en evaluatie van het beloningsbeleid. Geertje Strampel, werkzaam bij BDO Consultants: "Het ontbreekt ondernemingen aan de sense of urgency om er serieus mee aan de slag te gaan. En dat is onverstandig want toezichthouders zullen kritisch zijn, zeker nu de concrete wettelijke grondslag verankerd is in de Wft."

Voldoen aan de wet is geen doel op zich Buitenproportionele beloningsprikkels zetten mensen aan tot het nemen van onverantwoorde risico's om daarmee hun eigen (financiële) positie te verbeteren. Dat wet- en regelgevers in de nasleep van de financiële crisis met voorstellen kwamen om het beloningsbeleid te veranderen, was onvermijdelijk. BDO benadrukt echter dat het belangrijk is dat het beloningssysteem een goede doorvertaling is van de visie, missie en strategie van de organisatie. Strampel: "Het gaat erom dat het beloningsbeleid bijdraagt aan de doelen van een organisatie - waaronder adequaat omgaan met risico's - en dat het beleid als uitvloeisel daarvan voldoet aan wet- en regelgeving. En niet andersom: het voldoen aan de wetten en regels mag nooit een doel op zich worden."

Samenvattend: wat weerhoudt ondernemingen van het voldoen aan de principes?

* Beperkte kennis van de principes;
* Onvoldoende prioriteit;
* Impact herstructurering van het beloningsbeleid;
* Ontbreken koppeling met risicoprofiel;
* Vormgeven variabele beloningsstructuur blijkt lastig;
* Risicodenken niet geborgd in cultuur;
* Doorbreken van de `gouden kooi';
* Bonus-/ malusdilemma;
* Publicatie beloningsbeleid.

Over het onderzoek
Uit eerder onderzoek bleek dat nog niet alle financiële ondernemingen voldoen aan de principes inzake beheerst beloningsbeleid. Dit is aanleiding geweest voor Geertje Strampel en Mieke van den Berg van BDO Consultants om een kwalitatief, verkennend en beschrijvend onderzoek uit te voeren onder tien financiële ondernemingen (banken en beleggingsondernemingen). Het doel van het onderzoek was niet een verklaring te vinden, maar veel meer het formuleren van adviezen, aanbevelingen en suggesties aan financiële ondernemingen. Voor de uitgangspunten van het onderzoek zijn ondermeer de Principes voor Beheerst Beloningsbeleid van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gebruikt.

Download de verkorte versie van het rapport hier. Wilt u het uitgebreide onderzoek ontvangen? Mail dan naar Mieke van den Berg, HR Consultant of Geertje Strampel, Senior Consultant. Bron:
BDO Consultants
Datum:
3-3-2011 9:43
CONTACTPERSOON
Mieke van den Berg (070) 338 08 29