Belgische Federale Overheid

voor minderheden

Steven Vanackere veroordeelt de moord op de Pakistaanse Minister voor minderheden

Datum: 02 maart 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere veroordeelt nadrukkelijk de moord op de Pakistaanse Minister voor minderheden, Shahbaz Bhatti. Deze aanslag komt er na de moord op een andere Pakistaanse gezagsdrager, de gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer in januari dit jaar: "Ik spreek mijn bewondering uit voor de moed van deze twee staatsmannen die vochten voor tolerantie en tegen religieus geweld. Ik bied mijn oprechte deelneming aan bij hun familie."

Minister Vanackere herinnert er aan dat de Europese Unie op 21 februari een kordate verklaring heeft aangenomen voor de bescherming en bevordering van religie of overtuiging. België zal blijven ijveren voor maatregelen tegen elke vorm van discriminatie van religieuze minderheden, waaronder ook christelijke minderheden.

Op een ogenblik dat zovele volkeren betogen voor het respect van hun economische en sociale rechten evenals van hun burger- en politieke rechten, is geweld gebaseerd op religie niet van pas en moet het met grote inzet worden bestreden. Steven Vanackere sluit zich aan bij de oproep van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton aan de Pakistaanse regering opdat de verantwoordelijken van dit geweld voor de rechtbank worden gebracht, dat de bescherming van mensenrechtenverdedigers wordt verbeterd en de omstreden wet op godslastering wordt herzien.