Gemeente Boxmeer


Afscheid molenaars Martinusmolen Beugen

Molenaars Frits Harteman en Hans Heijs hebben 1 maart jl met een afscheidsbijeenkomst bij burgemeester Van Soest en wethouder Hendriks-van Haren, hun periode als vrijwillig molenaar op de Martinusmolen in Beugen formeel beëindigd.

molenaars

De molenaars en hun partners tijdens de officiële afscheidsbijeenkomst in gezelschap van burgemeester Van Soest en wethouder Hendriks

Vanaf 1986 is Frits Harteman actief als vrijwillig molenaar op de Martinusmolen in Beugen. Hij is daar al die jaren vast bij ondersteund door vrijwilliger Hans Heijs. Vijfentwintig jaar lang hebben zij twee middagen per week de molen laten draaien en al het onderhoud op de molen verricht. Vijfentwintig jaar lang hebben zij bezoekers en basisschoolleerlingen rondgeleid. Voor beide mannen gaat echter de leeftijd nu tellen en met ingang van 1 maart stoppen zij met hun werkzaamheden voor de Martinusmolen.

Gemeentelijke dank
In 2008 hebben Frits Harteman en Hans Heijs beiden de gemeentelijk Speld van Verdienste ontvangen tijdens de viering van het 140-jarig bestaan van de Martinusmolen. Het beëindigen van het contract als vrijwillig molenaar na een periode van 25 jaar was voor het college aanleiding om de molenaars nog een keer in het zonnetje te zetten en hen uit te nodigen voor een feestelijk afscheid.

Nieuwe molenaar
Met ingang van 1 maart 2011 heeft het college de heer B.H.M. Verheijen als nieuwe molenaar op de Martinusmolen in Beugen benoemd.

Martinusmolen
De Martinusmolen in Beugen is een rijksmonument. In 1868 is de molen gebouwd door Bartholomeus Heijs. Bijzonder is dat Hans Heijs de achterkleinzoon is. Aanvankelijk was de naam van de molen `Zeldenrust'. In 1917 is de molen verkocht aan Martinus van den Berg. In 1974 heeft de gemeente Boxmeer de molen gekocht en in 1978 is deze gerestaureerd. Als hommage aan de familie Van den Berg kreeg de molen toen de naam `Martinusmolen'.